Home

Achtergrond 485 x bekeken

'Sector moet meer doen aan bestrijding chitwoodi'

De pootgoedsector moet meer doen aan de bestrijding van het aaltje Meloidogyne chitwoodi.

Op termijn moet het aaltje in de EU-regelgeving niet meer worden beschouwd als een quarantaine-organisme. Dat pleidooi hield Peter Oldenkamp, manager kweekwerk bij Van Rijn–KWS, op een symposium in Heerenveen over de aardappelteelt. Chitwoodi is een vervelende ziekteverwekker, vindt Oldenkamp. "Het aaltje is erg besmettelijk en kan gemakkelijk met pootgoed overgaan. Het overleeft en vermeerdert goed op veel gewassen. Het kan de opbrengst flink reduceren. En je loopt het risico op grote schade door afkeuring van pootgoed."

Oldenkamp vindt chitwoodi een grote bedreiging voor de pootgoedhandel. "Als we te weinig doen aan bestrijding lopen we het gevaar dat steeds meer grond ongeschikt wordt voor de pootgoedteelt. Daarnaast worden onze afnemers strenger. Met nieuwe technieken, zoals de PCR-test, kun je chitwoodi beter opsporen. Chitwoodi is een quarantaine-organisme, dus daar geldt de nultolerantie."

Onderzoek

Oldenkamp vindt onderzoek naar chitwoodi gewenst. "Het komt waarschijnlijk voor in veel landen. Dan kun je het in de regelgeving niet meer als quarantaine-organisme beschouwen. Ik hoop dat er vanuit de EU een onderzoek komt naar de aanwezigheid van dit aaltje in de lidstaten. Als blijkt dat het in veel landen voorkomt, kan de quarantaine-status ter discussie worden gesteld."

De pootgoedsector moet zelf ook aan de slag, vindt Oldenkamp. "Chitwoodi leeft te weinig bij de telers. De Plantenziektenkundige Dienst gaat pragmatisch met chitwoodi om, maar als de sector zelf te weinig doet leggen we het initiatief voor een strenger beleid. Grondonderzoek naar chitwoodi vóór de teelt, net als bij aardappelmoeheid kan de schade beperken, maar geeft geen garanties. Nederland exporteert veel pootaardappelen. Het is in het belang van de hele sector dat we de kwaliteit op peil houden. Daar hoort een gezamenlijke aanpak van chitwoodi bij door telers, PD en pootgoedhandelshuizen."

Of registreer je om te kunnen reageren.