Home

Achtergrond 165 x bekeken

Ruim twee miljoen 'warme truien' voor beter klimaat

Meer dan twee miljoen Nederlanders 'gingen' vandaag voor een beter klimaat en deden mee aan Warme Truiendag.

Ze verminderden de uitstoot van kooldioxide (CO2) met 66.000 kilo en bespaarden 2 miljoen euro op de energierekening, doordat zij de verwarming een graad lager zetten.

Het aantal deelnemers was dit jaar, tijdens de derde aflevering van de Warme Truiendag, twee maal zo hoog als vorig jaar, zei een woordvoerster vanmiddag. Scholen, bedrijven, overheden en mensen thuis droegen bij aan de vermindering van het broeikasprobleem en de energiebesparing.

Overal in het land lieten mensen zien dat zij het klimaat belangrijk vinden en iets willen doen tegen de opwarming van de aarde. Montessorischool De Plotter in Zutphen regelde de verwarming opnieuw in. Dat levert 15 procent energiebesparing op. Bovendien breiden alle leerlingen mee aan een sjaal. Met het eindproduct, 369,5 meter lang, pakten zij hun school in. Ongeveer 20.000 medewerkers van het UWV zetten de verwarming een graad lager. Dat deden ook de ambtenaren van een groot aantal gemeenten, het ministerie van VROM en van provincies en waterschappen.

Het hoofd van het klimaatbureau IPCC van de Verenigde Naties, Yvo de Boer, riep eerder deze week de bevolking op de barricaden op te gaan. De tijd van praten is voorbij, de stappen die we gezet hebben zijn te klein, aldus De Boer. Warme Truiendag sluit goed aan bij zijn oproep.

De Belgen begonnen in 2005 met Dikke Truiendag, Nederland volgde twee jaar later met Warme Truiendag. De Vlaamse overheid en het Klimaatverbond in Nederland organiseren de dag sindsdien ieder jaar op of rond 16 februari. Op die datum kwam in 2005 het Kyoto-protocol tot stand om de uitstoot van broeikasgassen, zoals CO2, wereldwijd te verminderen.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.