Home

Achtergrond 249 x bekeken 10 reacties

'Rijke landen moeten betalen voor natuurbehoud arme landen'

Rijke landen moeten meebetalen aan het behoud van de rijkdom aan planten- en diersoorten (biodiversiteit met een mooi woord) in armere landen.

Dat hebben milieu-experts en economen geconcludeerd op een internationale bijeenkomst over biodiversiteit. De conclusies zijn aangeboden aan Hans Alders, voorzitter van een werkgroep over biodiversiteit, die het kabinet heeft ingesteld.

De deskundigen bepleitten voor biodiversiteit een handelssysteem, zoals dat ook bestaat voor de uitstoot van broeikasgassen. Landen zouden dan schade aan de biodiversiteit kunnen vergoeden of afkopen door elders voor soortenbehoud te betalen.

In elk geval zijn mondiale afspraken nodig, zegt ook het ministerie van Vrom, mede-organisator van de bijeenkomst. Vrom heeft haar hoop gevestigd op de biodiversiteitstop, die volgend jaar in Japan wordt gehouden.

Milieucommissaris Stavros Dimas brak deze week ook al een lans voor meer inzet op het behoud van biodiversiteit. De EU, en dus ook Nederland, hebben als doel om in 2010 een einde te hebben gemaakt aan het verlies van soorten. Nu al wordt erkend dat dat doel niet wordt gehaald.

Over het algemeen wordt de landbouw beschouwd als een van de grootste boosdoeners als het gaat om verlies aan biodiversiteit. De drie nationale planbureaus noemden begin deze week, in de Monitor Duurzaam Nederland 2009, biodiversiteit een van de grootste duurzaamheidsproblemen van dit moment.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  vlees is moord, zuivel ook

  @ gert: als jij nou 's stopte met vlees en zuivel gebruiken, dan kunnen die mensen daar ook wat meer eten. Of heb je nog nooit van een eerlijke wereldvoedselverdeling gehoord zeker? Nu eet al het vee in het westen het voedsel van die arme mensen en worden die landbouwgronden daar gebruikt, omdat JIJ zonodig vlees wilt eten en zuivel gebruiken. En plantaardig voedsel omzetten naar vlees is ZEER verspillend. Best oneerlijk he. Lees en leer er eerst maar eens wat meer over alvorens met een reactie te komen die kant noch wal raakt beste gert.

 • no-profile-image

  melkveehouder

  Goed idee, gebruik het geld wat natuurmonumenten krijgt om grond in het buitenland aan te kopen, daar vind je tenminste nog echte natuur. Op onze vruchtbare gronden kun je beter landbouw bedrijven.

 • no-profile-image

  gert

  is het niet beter dat die arme landen eens voedsel gaan verbouwen ?

 • no-profile-image

  Westbrabander

  Met de grondprijzen in het buitenland is het volgens mij eens stuk rendabeler om daar de natuur te behouden, dan hier dure landbouwgrond in natuur om te zetten.

 • no-profile-image

  arend

  allemaal ambtenaren welke parasiteren over andermans rug,ze willen een goede cao elk jaar 10% loonsverhoging en het eten voor nul noppes op hun bord.waarom gaat die groene linkse shit niet in een afrikaans natuurpark wonen,kunnen ze daar de biodiversiteit verijken

 • no-profile-image

  realist

  Sinds wanneer kan de mens gras verteren ??? We hebben nu eenmaal dieren nodig die plantaardig voedsel om kunnen zetten in iets dat de mens wel kan verteren. Inderdaad melk en vlees.
  Er groeit niet op ieder stukje aarde sla, tomaten, tarwe en aardappelen. Kunnen de dierenliefhebbers hier misschien een beschaafd antwoord op geven ?? In veel arme landen moet de mens vechten tegen de (harde) natuur om iedere dag iets te eten te hebben. Dit is zo anders dan in Nederland.

 • no-profile-image

  r.v.

  jaja. vlees is moord. het zal best mensen die omkomen van de honger is ook moord...

  verklaar dan is hoe de wereld er zonder melkvee uit zal zien?? geen koetjes in het weiland. aaaaah wij kunnen ok wel op emotie spelen.

  daarnaast, geen vee, geen productie van mest, hoe wil jij dan je tomaten, je zoethoutstokjes en je blaadjes sla dan nog laten groeien???? denk daar dan ook is overna.

 • no-profile-image

  gert

  landbouw weer boosdoener,wat willen ze nu,voedsel of natuur ?

 • no-profile-image

  gert

  mugabe krijgt steeds meer aanhangers in nederland

 • no-profile-image

  pffff

  Als er iets verspillends is, dan is het wel die negatieve reacties van dierenvrienden de laatste tijd hier. We hebben jullie mening aangehoord, maar er is verder niemand die zijn vlees laat staan. Met dwang en schelden is nog nooit een mens overgehaald.

Laad alle reacties (6)

Of registreer je om te kunnen reageren.