Home

Achtergrond 182 x bekeken

Piraten laten Oekraïens schip met legertanks gaan

De Somalische piraten die vorig jaar een Oekraïens schip met 33 Russische legertanks hebben gekaapt, hebben het schip donderdag laten gaan.

Dat heeft de Oekraïense regering bekendgemaakt. Volgens de Oekraïense regering is het schip bevrijd door de tussenkomst van de Oekraïense geheime dienst in samenwerking met andere geheime diensten. De regering in Kiev zei niet hoe het schip was bevrijd. Volgens Oekraïne verkeert de bemanning in goede gezondheid en wordt het schip onder bescherming van de Amerikaanse marine naar de Keniaanse haven Mombasa gebracht.

Kiev zei niet of er losgeld is betaald. Volgens een Somaliër die betrokken was bij de onderhandelingen zou er 3,2 miljoen dollar (2,5 miljoen euro) zijn betaald. Een piratenleider zei telefonisch dat er geld is betaald, maar dat het om een klein bedrag ging ,,om onze kosten te dekken''. Het schip met twintig bemanningsleden en 33 T-72 tanks aan boord werd vorig jaar september voor de kust van Somalië gekaapt.

De kaping leidde destijds tot een diplomatieke rel tussen Kenia, de Verenigde Staten en Oekraïne. Kenia verklaarde dat de wapens bestemd waren voor zijn leger, maar buitenlandse diplomaten lieten weten dat de eindbestemming van het wapentuig de regering van Zuid-Sudan was.

Somalische piraten hebben dit jaar tot dusver drie schepen gekaapt. Vorig jaar kaapten ze een recordaantal van 42 schepen in de Golf van Aden en in de Indische Oceaan. Meer dan twintig oorlogsschepen uit veertien landen patrouilleren nu in de buurt van Somalië om de piraterij te stoppen.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.