Home

Achtergrond 160 x bekeken

'Panorama Mesdag hoort op Werelderfgoedlijst'

De gemeente Den Haag wil dat Panorama Mesdag op de Werelderfgoedlijst van VN-cultuurorganisatie Unesco komt.

Dat heeft het college van burgemeester en wethouders bekendgemaakt. De gemeente ondersteunt de voordracht die het bestuur van het museum doet bij het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. ,,Als uniek Haags monument, als authentiek Hollands zeegezicht en als 's werelds oudste panorama op de originele plek, hoort Panorama Mesdag gewoon op de Werelderfgoedlijst'', aldus wethouder Marnix Norder (PvdA, Bouwen en Wonen).

Op de Werelderfgoedlijst staan ruim achthonderd monumenten van over de hele wereld die worden beschouwd als onvervangbaar, uniek en van groot belang om te behouden.

Hendrik Willem Mesdag maakte het cilindervormige schilderij in 1881. Met een lengte van 120 meter en een hoogte van ongeveer 14 meter is het panorama het grootste schilderij van Nederland. Het toont een vergezicht op de Noordzee, de duinen, Den Haag en Scheveningen. Per jaar komen gemiddeld 150.000 mensen naar het panorama kijken.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.