Home

Achtergrond 318 x bekeken

Pak voor veeredder houdt persluchtfles schoon

Hein van Dijk (links) van de brandweer Skarsterlân-Lemsterland heeft een brandweerpak laten ontwikkelen dat kan worden ingezet bij het redden van vee uit de mestkelder.

Het pak valt over de persluchtfles die brandweerlieden bij zich dragen als ze de mestkelder ingaan. Van Dijk werd enkele jaren geleden geconfronteerd met een aantal persluchtflessen die na een reddingsactie moesten worden gedemonteerd en gereinigd. “Bij elke actie hadden we tenminste twee vuile toestellen, die ik mocht schoonmaken. Toen heb ik bedacht dat we daar iets aan moesten kunnen doen. Zo ben ik op deze pakken gekomen”, zegt hij. Het pak wordt geproduceerd door Matcom uit Midden-Beemster. Van Dijk verdient niet aan zijn vinding. “Dan had ik de paperclip moeten bedenken, maar die was er al.” Foto Alex de Haan

Dorien Mekel (links) en haar collega’s vangen Galloway-runderen die grazen in natuurgebied de Bokste Beemden bij Eindhoven. Na circa tweeënenhalf uur vangen en drijven lukte het de medewerkers van natuurbeheerbedrijf Gradiënt de dertien Schotse Laaglanders in een kraal te krijgen. Gradiënt verzamelde het vee om te voorkomen dat de groep niet te groot wordt voor het 30 hectare tellende terrein. Zo haalde het vijf kalveren weg. Die gaan naar Texel. Gradiënt werkt op de Bokste Beemden voor de gemeente Eindhoven. Foto John Claessens

Met smaak haalt dit lopende buffet in de carnavalsoptocht van Zwolle de titel binnen als beste groep en zet het de Aanmoedigings- en Publieksprijs op zijn naam. De ’koks’ schotelen varken, haas en kip voor. Ze noemen zich de Livrije, verwijzend naar het met drie Michelinsterren bekroonde restaurant De Librije, van hun bekende plaatsgenoot Jonnie Boer. Zwolle heet tot en met vandaag Sassendonk. Foto Inge van den Hul

Enkele juryleden laten zich even afleiden door de fotograaf op het provinciale kampioenschap veebeoordelen in Zuid-Holland. Voor de zaterdag gehouden finale hadden zich teams van zes studieclubs geplaatst. Vier mogen er door naar de nationale finale. Het team uit Bodegraven werd provinciaal winnaar. De nationale finale wordt op 14 maart in Oosterhesselen gehouden. Foto ANP

Bollenteler en -broeier Johan Pauzenga en medewerker Annemarie Smit plukken tulpen in de kas van Tuinbouwproject Friesland in het Groningse Kruisweg. Pauzenga huurt hier ruimte voor het trekken van zijn tulpen. ”Zo proberen we het bollenvak aan de gang te houden in deze regio”, legt Pauzenga uit. ”Dit is een facilitair centrum. Telers kunnen hun bollen bij ons laten afbroeien. En als ze het werk willen leren, kunnen ze bij ons meelopen. De kosten van broeien worden met arbeid terugbetaald.” Foto Jan Bouwman

Foto

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.