Home

Achtergrond 283 x bekeken

PPO: meer onderzoek bestrijding phytophthora met UV

Het Praktijkonderzoek Plant en Omgeving (PPO) wil het onderzoek naar de bestrijding van phytophthora met UV-licht voortzetten.

Het PPO werkt aan een machine die de techniek beter toepasbaar moet maken. In het laboratorium is phytophthora succesvol te bestrijden met UV-licht. Het probleem is om in een rij aardappelen alle bladeren goed te beschijnen, zodat de sporen worden geraakt en gedood.

Het PPO heeft de UV-belichting vorig jaar getest op twee biologische akkerbouwbedrijven, vertelt onderzoeker Jan Lamers. “De machine is een aangepaste veldspuit waarop UV-lampen zijn gebouwd. De lampen schijnen boven op de aardappelen. Een sleepdoek trekt het loof uit elkaar zodat het licht in het gewas kan schijnen.”

Resultaten

De resultaten zijn wisselend. Lamers: “Eén teler heeft acht keer door het gewas gereden met de lampen. Hij had de indruk dat in de bovenste laag van het loof minder phytophthora voorkwam dan onderin de rij. Daardoor bleef dit gewas een paar dagen langer groen dan de onbelichte rijen. ”

De andere teler heeft het aardappelgewas vier keer belicht. Lamers: “Hij had de indruk dat op de plekken waar het licht was doorgedrongen zich minder phytophthora ontwikkelde. Maar hij zag geen verschil in aantasting.”

Het PPO werkt aan een machine die beter in het gewas schijnt, samen met Dubex, fabrikant van spuitapparatuur, en Clean Light, fabrikant van de UV-lampen. Lamers: “We zoeken nog financiering voor het vervolgonderzoek. We willen weten of een aangepaste machine beter in het gewas kan schijnen en hoe vaak je een gewas moet belichten om phytophthora effectief te onderdrukken.”

UV-bestrijding is voor biologische telers een hoopvolle ontwikkeling, vindt Lamers. “Als het goed werkt is het wellicht ook toepasbaar in de gangbare teelt.”

Of registreer je om te kunnen reageren.