Home

Achtergrond 201 x bekeken

Overijssel helpt boeren verplaatsen

De provincie Overijssel gaat acht boeren helpen hun bedrijf te verplaatsen vanuit een natuurgebied. Dat doet ze in samenspraak met natuur- en milieuorganisaties.

Het gaat om zowel grondgebonden bedrijven als intensieve veehouderijen. Mede doordat er nog geen duidelijkheid is rondom het Toetsingskader Ammoniak is vergunningverlening voor de bedrijven lastig.

Overijssel neemt het risico om ondanks die onduidelijkheid toch vergunningen te verlenen, legt gedeputeerde Piet Jansen uit. "De verplaatsing heeft een zodanige meerwaarde voor de natuur dat we de stap aandurven. Door de verplaatsing van één bedrijf kunnen we 20 tot 30 hectare nieuwe natuur aanleggen. Dat compenseert de extra uitstoot van ammoniak ruimschoots."

De provincie heeft daar ook overleg over gehad met natuur- en milieuorganisaties. "Zij staan achter dit plan. We gaan er dus ook vanuit dat ze niet naar de Raad van State zullen stappen om de vergunning aan te vechten."

In Overijssel lopen nog 50 tot 60 aanvragen van boeren die hun bedrijf willen verplaatsen. Jansen verwacht in april duidelijkheid voor deze boeren

Kelly Lubbers

Of registreer je om te kunnen reageren.