Home

Achtergrond 230 x bekeken

Openheid gewenst

Als een burger vraagt waar genetische veranderde gewassen op proefvelden staan, moet de overheid de locatie bekendmaken. Dat stelt het Europees Hof van Justitie in een zaak die een Fransman had aangespannen.

Het EU-hof stelt dat een overheid deze informatie niet mag weigeren uit vrees dat de openbare orde wordt verstoord. Zij mag dat wel ter bescherming van intellectueel eigendom en/of concurrentiepositie. Daarmee lijkt de weg open om verzoeken van burgers over de locaties te weigeren op deze gronden.

Dat is niet te hopen. Vanzelfsprekend willen initiatiefnemer en overheid niet dat veldproeven worden beschadigd. Toch is openheid te allen tijde te verkiezen boven geheimzinnigheid. Dat laatste laadt de verdenking op zich dat wetenschap en/of overheid iets te verbergen hebben. Dat valse argument wordt vaak uitgespeeld door tegenstanders.

Het is beter de zaak om te draaien: vernieling is het ultieme bewijs voor gebrek aan argumenten. Hoe lastig het ook is dat mensen iets kapotmaken wat niet van hen is, alleen openheid biedt vooruitgang in deze slepende kwestie. Het spreekt voor zich dat bewaking van veldproeven en vervolging van vandalen daarmee gepaard gaan.

Agrarisch Dagblad

Of registreer je om te kunnen reageren.