Home

Achtergrond 231 x bekeken

Op weg naar een sappig eiland

Herder Jos Hemmerts laat zich met een kudde van dertig schapen overzetten naar het eiland Guozzetippe in het Tjeukemeer.

Zijn schapen moeten recreatieschap De Marrekrite helpen om de begroeiing op enkele eilanden in toom te houden. Foto Alex de Haan

Akkerbouwer Arie Uuldriks uit Groningse Hellum en zijn vrouw Feikje maken witlof veilingklaar. De eerste zeven weken van dit jaar waren lonend voor het bedrijf, maar deze week wordt witlof voor minder dan de kostprijs verkocht. Prijzen zijn van 80 cent per kilo naar onder de 50 cent gezakt. Dat is te weinig, stelt de teler. Het bedrijf teelt 3 hectare witlofpennen en gebruikt de wintermaanden om de witlof zelf te trekken. Door de droogte was de opbrengst van de pennen lager. Foto Koos van der Spek

Na een tocht van 3 kilometer over polderweggetjes komen de 200 koeien van de maatschap Mur aan bij hun nieuwe stal. Dankzij de hulp van veel vrijwilligers en een paar dwars over de weg gezette trekkers verliep de verplaatsing zonder problemen. ”Gelukkig is het ’s morgens om tien uur niet zo druk”, vertelt Marry Mur. Boze wachtenden waren er dan ook niet; verbaasde wel. Foto Marco Mur

New Holland presenteerde deze week op de landbouwvakbeurs Sima in Parijs een trekker die loopt op waterstof, de NH2. Het betreft een werkend model, gebaseerd op de T6000-serie met een vermogen van 106 pk. New Holland hoopt dat het studiemodel over vijf jaar daadwerkelijk de weg naar de markt vindt. De vakbeurs beloonde de introductie met een gouden medaille. Foto Henk Riswick

Chinese boeren zijn met een kruiwagen en koe op weg naar hun land om het te ploegen als voorbereiding op het voorjaar in de landelijke omgeving van de stad Qingdao in Oost-China.
De Chinese economie doet het goed, ondanks de economische crisis. Het Chinese Bruto Binnenlands Product groeide in 2008 met 9 procent naar 3.458 miljard euro. Foto ANP

Foto

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.