Home

Achtergrond 860 x bekeken 25 reacties

Ook De Schakel teelt minder industriegroente

Telersvereniging De Schakel levert dit jaar een aanzielijk deel in van het areaal groente dat wordt geteeld voor de verwerkende industrie.

De prijs per kilo die telers krijgen voor doperwten, sperziebonen en tuinbonen ligt een paar cent onder het niveau van vorig jaar.

Eerder deze week werd duidelijk dat verwerker Coroos de teelt van doperwten en sperziebonen voor een deel verplaatst naar België en Frankrijk, omdat geen akkoord werd bereikt met de telers van de Coöperatieve Verzendhandel en Laarakker.

Ook De Schakel moet dit jaar een aanzienlijk deel van het areaal inleveren, zegt directeur Cees Geven. “Er is minder product nodig. Bovendien wordt de prijs bepaald in Frankrijk en België waar het areaal industriegroenten veel groter is.”

Contractprijzen

Geven wil niet zeggen hoeveel het areaal krimpt. Een prijsverlaging is onvermijdelijk, stelt hij. “Want we willen de teelt van industriegroenten behouden. Als de teelt verdwijnt is het erg lastig terug te komen op deze markt. Onze contractprijzen zijn een verbetering ten opzichte van die in 2007, maar liggen wel lager dan vorig jaar. Dat scheelt een paar cent per kilo voor doperwten, sperziebonen en tuinbonen.”

Volgens Geven zijn de contractprijzen in Nederland de laatste jaren gestegen. “Daardoor kent Nederland een hoger prijsniveau dan Frankrijk of België. Het bestuur en de vertrouwenscommissie van De Schakel hebben maandenlang gediscussieerd over de nieuwe contractprijzen. Maar we hebben er voor gekozen om de teelt in Nederland te behouden.”

Laatste reacties

 • no-profile-image

  piet lochten

  Zuidwesten als jij denkt dat de winkelketens hiervan schuld zijn zul je wel kritiek over je heen krijgen. Dat is weer het echte geroep van de fabrikanten wat ze altijd doen, alleen is het nu anders dat alle andere fabrikanten eigenlijk niets aan hun prijzen hebben verandert en die leveren ook aan die afnemers zoals AH en collega`s. Dus het is een eenzame beslissing om zo weer terrein te winnen ten koste van anderen die wel normale prijzen betalen. graag u reactie hierop.

 • no-profile-image

  teler

  Ja alle telers niks telen ook nu er anderen hier in de polder proberen erwten onder te brengen kan mij niet voorstellen dat de prijs beter is dan cv en laarakker anders doet coroos wel heel erg raar

 • no-profile-image

  teler uit het zuiden

  Geen duidelijke uitspraken van cees geven. Welk areaal krimpt in. Dat voor coroos of van een andere grote klant, om zo toch wat vrije ha. in te vullen. Lekker vaag die uitspraken, je kunt er alle kanten mee op. Het lijkt mij meer op verstoppertje spelen.

 • no-profile-image

  de wijze uit het zuiden

  Oh ze worden opstandig bij de schakel zelf. Dus gewoon niet tekenen. alles wat er overal staat geschreven is de waarheid. Ik heb het met meerdere aan den lijve ondervonden. En ja er is maar 1 schuldige niet de teler maar de schakel!!! dat is de enige die zijn prijs fors heeft laten dalen.De rest heeft dat toch niet gedaan?

 • no-profile-image

  slechte zaak

  Ja boer Piet dat schrijf je wel maar als ik het zo lees heb je niet erg nagedacht over het ondertekenen. Heb je wel gezien dat de rest van de contract afnemers van erwten en bonen. Hun prijzen niet veranderd hebben. Waarom zorg jij er dan voor en ik hoop dat het alleen bij jou blijft dat hun nu ook de conclusie trekken dat de prijzen naar beneden kunnen en zullen moeten, want jij tekent bij een bedrijf met een prijs die ruimschoots onder hun niveau ligt. Dus waarom zullen hun dan meer moeten betalen. Verder klopt het industriegroenten moeten in Nederland blijven maar dat hoeft toch niet ten koste volledig voor de teler te gaan bij Rijko? De andere contractanten doen dat toch ook niet. En ja het klopt ik heb het contract ook gezien van de Schakel. Ze hebben de prijzen niet verlaagd tot niveau 2007, dat scheelt nog enkele % maar de kosten zijn ook omhoog gegaan in de contracten. Sorry dat ik het moet zeggen maar ik vindt het heel kortzichtig om nu even heel snel die prijs om zeep te helpen om hun maar areaal te geven.

 • no-profile-image

  Zuidwesten

  Ja meningen verschillen, maar het spel zit anders in mekaar. Iedere cent die een supermarkt per kilo/liter/eenheid pakt, die kunnen ze gebruiken om convenience producten dus de duurdere producten in het winkelschap in prijs te verlagen. Conserven zijn de goedkopere producten die veelal private label verkocht worden. Dus alles wat ze kunnen bezuinigen dat wordt gebruikt om die 'arme' consument de winkel in te lokken. En dat zorgt voor verkoop dus omzet.De hele discussie aangaande gelijkblijvende dan wel dalende contractprijzen heeft natuurlijk ook te maken als een fabriek private label produceert of een A-merk. Maar dat zullen enkele toch wel niet (willen) snappen. Heren succes, het was me een waar genoegen maar hou allemaal de eer aan u zelf!!!!!!

 • no-profile-image

  Verzendhandelteler

  Als we ons weer laten meesleuren in de neerwaartse spiraal van de contractafspraken waarbij er elke keer weer wat vanaf gaat, zoals wij als boeren de afgelopen 15 jaar toch vrij continue hebben meegemaakt, dan zijn we eigenlijk langszaam maar zeker spreekwoordelijk zelfmoord aan het plegen... Is dat slim? Dat we onze bedrijven langszaam maar zeker er aan geven door telkens voor steeds slechtere voorwaarden te moeten telen? Volgens mij niet.... Nu moeten we juist eens een keer geen gehoor geven aan die vraag om een prijsverlaging door een fabrikant van conserven Coroos. Vaak heb ik het idee, dat veel boeren zich 'groter' voor willen doen, t.o.v. hun collega's, door zichzelf voor de gek te houden, dat zij het wel vol zouden kunnen houden met een lagere contractprijs.
  En als je dan toch spreekwoordelijk 'zelfmoord' pleegt, dan kun je dat beter snel doen, i.p.v. daar 10 jaar over te doen.... Wat dat is gaande bij die wurgcontracten zoals bij conserven en ook aardappelen. Maar ja... Blijkbaar willen velen van ons zichzelf voor de gek blijven houden.

 • no-profile-image

  ex teler rijko en ex medewerker rijko

  Cees goed gedaan. Een heel verhaal en niets gezegd. Je fungeerd prima als marionet van de gebroeders van rijsingen. Kijk eens in je hart en denk eens na of je dit allemaal wel wil. Toen je in Helmond kwam was je een oprechte vent, je bent erg veranderd. Het is mijn busines niet meer maar ik vind het wel jammer als je aan het paardrijden bent dat je niet iedereen meer in de ogen kan kijken. Ik zeg dit als een vriend.

 • no-profile-image

  Henk

  zozo dat doen ze allemaal erg goed bij rijko en taco !!! petje af dat coroos nog langer jullie rommel accepteert ! de andere 2 firma's hebben altijd de beste producten gelevert !!!
  mensen laat laarakker en de verzendhandel niet in de steek !!!
  rijko had nooit in prijs mogen zakken !!!
  een naai streek waar niemand wat aan heeft !!!

 • no-profile-image

  oosten

  Volgens mij is die zuidwesten echt niet de slimste maar het zal wel een medewerker van Rijko zijn. Coroos staat niet bij AH. Begin bij jezelf als je nu deze prijsdaling mee doorzet dan heb je het zelf gedaan!!!

 • no-profile-image

  Flevo teler

  Nee Cees je bent door de knieën gegaan. Het gaat om honderden euro's wat er ingeleverd gaat worden door de telers.En wie heeft er voordeel van! mag je zelf invullen.een oproep aan de telers ga geen erwten en bonen telen voor de schakel dit jaar. Blijf Laarakker en Cooperatieve verzendhandel trouw.

 • no-profile-image

  Teler

  Want we willen de teelt van industriegroenten behouden. Als de teelt verdwijnt is het erg lastig terug te komen op deze markt. dat zegt Cees Greven
  Maar het punt is om telers te houden, anders wordt er niets geproduceerd voor de consument.
  En voor zon prijsdaling kun je toch niet telen?
  Als alle telers dezelfde kant opkijken wordt er niet geteeld in Nederland laten we dat eens proberen .
  En zien of coroos in het buitenland geld gaat verdienen

 • no-profile-image

  tevreden industrieteler

  Mijn afnemer heeft hetzelfde areaal teruggeven als 2008 daarnaast ook nog eens dezelfde prijs. Is het niet beter om een jaar dan even gas terug te nemen en de prijs overeind te houden. We zien nu dat in Australie en Amerika de granen niet best zijn dus dat komt op lange termijn wel goed maar dan zal ik mijn afnemer trouw blijven die nu ook de zaak overeind houdt. Korte termijn politiek om het bedrijf de schakel overeind te houden is een slechte zaak. Prijzen in Belgie en Frankrijk zijn helemaal niet lager allemaal apekool. Zoals de anderen ook schrijven het is allemaal eigenbelang tesamen met hun afnemer.

 • no-profile-image

  Boerpiet

  Ik vind het allemaal erg gemakkelijk om hier over internet alles en iedereen wat niet laarakker of verzendhandel is zwart te maken. Terwijl de meeste van jullie helemaal niet weten hoe de vork precies in de steel zit. Erg gemakkelijk en erg laf! Altijd lekker zeiken tegen de bedrijven om het minste of geringste, zo luxe als bij deze 4 bedrijven heb je het als boer zijnde bij geen enkele teelt. En ja, ook bij de teelt van erwten en bonen kan er wat fout gaan, is tenslotte net als de rest een natuurproduct! Mensen, we leven in een wereld waar iedere dag vanalles gaande is, en wij als boeren zijn daar ook niet van gevrijwaard. En voor degene (net als ik) die al contracten hebben gezien of hebben getekend, zo slecht zijn de prijzen niet. Minder als vorig jaar, maar bij lange na zo slecht niet als in 2007!!! Het is gewoon zuur dat er wat van de prijs is gegaan, maar vergelijk het dan maar eens met andere akkerbouwgewassen in uw bouwplan!Degene die dit jaar tekenen voor conserven, houden de conserventeelt in Nederland!! Groete, en allen een goed seizoen gewenst!!

 • no-profile-image

  Janssen

  Maar Piet Lochten, dan zou ik wel graag eens willen weten welke "anderen" wel normale prijzen betalen? Overstappen naar een andere contractgever kan natuurlijk altijd als het daar beter is!

 • no-profile-image

  cv teler

  Raar bericht van cees geven. Vandaag hebben ze nog van de schakel gebeld naar mij of ik nog interesse had om voor hun te telen. Als ze moeten inkrimpen hoeven ze toch geen nieuwe telers te hebben. Hebben ze dan problemen dat hun eigen telers niet meer willen telen voor hun of hebben ze gewoon door hun actie tesamen met coroos meer areaal nodig en doen ze dus gewoon een beetje zielig. Als ze ruggegraat hadden getoond was dit allemaal niet nodig geweest.

 • no-profile-image

  akkerbouwer

  Ja verzendhandelteler je hebt gelijk, geen contracten tekenen! Als men dat bij de aardappelcontracten ook niet doet, moeten ze volgend jaar wel de markt op om te kopen, en zal de markt wel beter zijn dan nu!

 • no-profile-image

  p. vermeu

  Een beetje mosterd na de maaltijd. Zo denken ze medelijden te krijgen van de rest. Ik geloof er niets van. ze denken daar alleen aan zichzelf.

 • no-profile-image

  jakscha

 • no-profile-image

  'Boontje komt om zijn loontje"

  Er is wel vraag naar Erwten en Bonen in Nederland.De Schakel heeft een probleem denk ik anders ga je geen CV telers benaderen om Erwten te telen.De schakel had nooit de prijsverlaging moeten accepteren. Er zijn voeldoende contracten afgesloten voor gelijke prijzen als in 2008 te denken aan Ardo en HAk dit zijn bedriiven die meedenken in de toekomst van hun aanvoer van hoogwaardige producten en gunnen de telers ook nog een bestaanrecht.Als Cees Geven ballen heeft laat hij zien wat de telers de laatste 5 jaar gemiddeld hebben ontvangen voor de Erwten en Bonen dan kun je zien of het werkelijk terecht is dat de prijzen moeten zakken.Je moet dan ook even de prijs steiging van de kunstmest besreidingsmiddelen pacht en waterschapslasten vermelden.zie graag een en ander op AGD.nl verschijnen.

 • no-profile-image

  Wijze uit het oosten

  We zijn weer goed op dreef. Iedereen doet het weer fout, wie weet het beter de teler. Beste collega's jullie hoeven niet te telen, als je wel wilt teken je anders niet. Heel simpel! Het heeft geen zin mensen die je vaak niet eens persoonlijk kent af te schilderen voor van alles en nog wat. We moeten opletten voordat we een constant klagende groep Nederlanders worden!!!

 • no-profile-image

  erwten en bonen teler

  Nou boer Piet laat dat contract dan zien kunnen we beoordelen of het zo goed is
  als je zegt .
  Zijn bij jou de kosten niet gestegen zins 2007

 • no-profile-image

  geen bonen meer

  leden van de verzendhandel, kom op 10 maart gewoon naar de jaarvergadering.
  Ik weet bijna zeker dat het bestuur/directie van de verzendhandel ons kan vertellen hoe het nu werkelijk gegaan is.
  En boer piet in wat voor wereld leef jij? contracten tekenen met een minimale marge voor de boer tekenen we toch niet?! Ik vergelijk het weer maar eens met de frietaardappelteelt, hier lukt het ook niet om de boeren te verenigen om betere marges te verkrijgen. Nogmaals een kompliment voor de verzendhandel voor het rechthouden van de rug! Een individuele boer is een hele makkelijke prooi voor de industrie en zo blijft hij arm!

 • no-profile-image

  piet lochten

  Als jij een industriegroenten teler bent weet je heel goed dat de rest van de industrie zijn contracten niet verlaagd heeft.

 • no-profile-image

  wijze uit het oosten

  Baltussen, Koolen zijn ook privatelabel producenten en geen A merk in conserven dus maakt toch geen verschil?? Aankoop prijs is voor die afnemers op hetzelfde niveau gebleven.

Laad alle reacties (21)

Of registreer je om te kunnen reageren.