Home

Achtergrond 169 x bekeken

OM eist levenslang tegen Ryan P.

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft dinsdag voor de rechtbank op Bonaire levenslang geëist tegen Ryan P. wegens moord op Marlies van der Kouwe.

De Nederlandse apothekersassistente verdween vorig jaar in de nacht van 20 op 21 september. Dat gebeurde toen ze naar haar huis fietste in de wijk Hato. Pas een maand later werd haar lichaam gevonden op ongeveer 10 kilometer van de plek waar Van der Kouwe verdween, op een verlaten terrein in de wijk Amboina.

Ryan P. zou haar van haar fiets hebben getrokken om haar van haar tas te beroven. Toen de Nederlandse zich verzette, zou hij haar hebben gewurgd.

Het OM heeft geen bewijs dat Marlies van der Kouwe door hoofdverdachte Ryan P. is verkracht. DNA-sporen ontbreken. Dat blijkt uit het requisitoir van officier van justitie David van Delft. Desondanks is dat een van de feiten die P. ten laste worden gelegd. Hij is al twee keer eerder veroordeeld voor verkrachting en dus is de logische conclusie volgens Van Delft dat het P. nu ook weer te doen was om het 'bevredigen van zijn lusten'.

Verder ging Van Delft tijdens de middagsessie van het proces vooral in op de grote impact die de ontvoering en dood van Marlies van der Kouwe hebben gehad op haar familie en de hele Bonairiaanse samenleving. Ook besprak hij uitvoering de manier van werken van politie en justitie tijdens het onderzoek. Volgens de advocaat van P. deed de officier dat juist vanwege het gebrek aan onomstotelijk bewijs.
Het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) heeft geen doodsoorzaak kunnen vinden. De stoffelijke resten van Marlies waren na vier weken hitte bijna vergaan.

Van Delft omschrijft P. als een 'recidive gevaarlijke en antisociale psychopaat'. "Hij heeft kansen genoeg gehad en de samenleving moet nu voor eens en voor altijd tegen hem worden beschermd.'' Volgens Van Delft blijkt ook uit de rapporten na psychologisch en psychiatrisch onderzoek dat P. gevaarlijk is. De rechter doet op 10 maart uitspraak.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.