Home

Achtergrond 251 x bekeken

Nukamarkt komt in balans

De nukahandel komt in rustiger vaarwater. De prijsstijging van de laatste weken is afgelopen. Een gemiddeld zwartbont stierkalf van 48 kg noteert €3 lager, op €104.

Er zit weinig beweging in de kalverenhandel. Het buitenlandse nuka-aanbod is redelijk stabiel. Hetzelfde kan gezegd worden voor blank kalfsvlees. Ook hier geldt: weinig prijsverschil. De nukamarkt heeft de balans gevonden.

Nuchtere kalveren noteren de komende weken redelijk stabiele prijzen. Alleen de kruislingen kunnen wat in prijs stijgen.
Minder import dan vorig jaar

Cijfers van Dienst Regelingen wijzen uit dat de nuka-import van januari bleef hangen op het niveau van de laatste maanden van 2008.

In totaal importeerde Nederland in januari 67.096 kalveren. Ook deze maand kwam het leeuwendeel voor rekening van Duitsland. Bijna 40.000 Duitse nuka’s staken de grens over.

De enige exportlanden die ook een rol van betekenis spelen zijn: België (9.352 nuka’s), Polen (8.360 nuka’s en Litouwen (4.472 nuka’s).
Ten opzichte van januari 2008 is de nuka-import fors afgenomen. Toen importeerde Nederland liefst 87.406 kalveren. De eerste vier maanden van 2008 werd de Nederlandse markt sowieso overstelpt met buitenlandse nuka’s.

De huidige import leunt sterk op Duitsland. Als dat land weer meer nuka’s in andere landen kan afzetten (kon vorig jaar niet vanwege blauwtong), zakt het aanbod. Dat zou de nukaprijs wat lucht kunnen geven.

prognose:

moeizaam gelijk

Of registreer je om te kunnen reageren.