Home

Achtergrond 176 x bekeken

Noodtoestand wegens sneeuw in Bulgaarse steden

In drie steden in het noorden van Bulgarije is zaterdag de noodtoestand uitgeroepen vanwege hevige sneeuwval. De inwoners van Lowetsch, Knescha en Warschetz zijn volgens het ministerie van Rampen hard getroffen door het winterse weer.

Ruim 170 Bulgaarse plaatsen zitten zonder stroom. In tientallen steden en dorpen is ook het water afgesloten. Op enkele plaatsen kan de telefoon niet gebruikt worden.

Het leger werkt aan het sneeuwvrij maken van de bergpassen. Circa tweeduizend sneeuwschuivers zijn ingezet om de wegen begaanbaar te houden. De overheid adviseert niet de weg op te gaan.

Vrachtverkeer is in het zuiden van Bulgarije tijdelijk verboden. De grens met Roemenië is gesloten, waardoor honderden vrachtwagens daar zijn gestrand.

Het winterweer houdt de Balkan al dagen in zijn greep. Onder meer in Servië, Kroatië en Bosnië zijn de problemen groot. In Servië stierven mensen van de kou; de temperatuur kwam daar tot 15 graden Celsius onder nul.

In het noorden van Albanië raakten de afgelopen dagen duizenden mensen afgesloten van de buitenwereld. In een nacht tijd viel daar drie meter sneeuw. Zelfs de bad- en havenplaats Dubrovnik, aan de kust van Kroatië, is het toneel van winterse taferelen. De straten van de historische binnenstad zijn bedekt met ijs en sneeuw.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.