Home

Achtergrond 193 x bekeken 1 reactie

Noodtoestand in Californië om droogte

Gouverneur Arnold Schwarzenegger van Californië heeft de noodtoestand uitgeroepen wegens de droogte die de Amerikaanse staat al drie jaar teistert.

Dat meldde de krant Los Angeles Times. "Dit is een crisis, net zo zwaar als een aardbeving of hevige bosbranden'', aldus Schwarzenegger. Belangrijke waterreservoirs in Californië kampen met grote tekorten. Sommige bekkens zijn slechts voor een derde gevuld.

"Vorig jaar deden zich de droogste lente en zomer voor sinds neerslaggegevens worden bijgehouden en de waterreserves bevinden zich op een historisch laag peil'', zei Schwarzenegger. "De droogte heeft een verwoestend effect op onze bevolking, onze gemeenschappen, onze economie en het milieu.''

De mededeling van de belangrijkste bestuurder van Californië zet een reeks maatregelen in werking. Die moeten burgers en bedrijven met name in de steden aanzetten tot minder watergebruik. Een besparing met 20 procent moet volgens Schwarzenegger mogelijk zijn.

Als de Californiërs hun waterverbruik niet op vrijwillige basis inperken, kan de staat verplichte rantsoenering opleggen. Het gebruik van water voor tuinsproeiers en zwembaden is dan niet meer toegelaten. Wasstraten voor auto's gaan dan ook dicht.

Recentelijk is er wat regen gevallen, maar de neerslag ligt nog altijd een kwart lager dan in een doorsnee jaar. "Ondanks de regen van de laatste tijd ziet Californië zich voor het derde jaar op rij geconfronteerd met droogte, en we moeten ons voorbereiden op het ergste: een vierde, vijfde of zesde jaar van droogte'', verklaarde Schwarzenegger de noodzaak voor het uitroepen van de noodtoestand.

De autoriteiten in Californië vermoeden dat boeren in maart al te maken krijgen met beperkingen in het watergebruik. Met name agrarische ondernemers in de Centrale Vallei, één van de belangrijkste landbouwgebieden in de staat, raken daardoor gedupeerd. Voor het telen van hun gewassen zijn zij in hoge mate afhankelijk van irrigatie. Schwarzenegger verwacht dat de droogte de Californische boeren meer dan 2 miljard dollar kan gaan kosten.

Administrator

Eén reactie

  • no-profile-image

    Ton

    grappig hoe de media maar graag nieuws over amerika brengt. Hier in het zuiden van Australie spreken we al bijna 10 jaar over droogte, de watervoorziening voor steden als melbourne en adelaide, gezamelijk goed voor zo'n 5-6 miljoen mensen, staan al jaren lang op zeer lage peilen. De overheid speelt hier op in door waterrestricties in te voeren, geen water voor de grasmat in de tuin en geen slang meer om de auto te wassen.

    De Murray river, waar veel boeren hun water uit halen, staat ook min of meer droog, boeren zijn al jarenlang gebonden aan een waterallocatie van zo'n 10%, waar 150% nodig is om een goed jaar te hebben. Dan nog maar niet te spreken over alle graanboeren, volledig van regen afhankelijk, deze hebben al enkele jaren de zaaimachines en de combines in de schuur moeten laten staan!

Of registreer je om te kunnen reageren.