Home

Achtergrond 263 x bekeken

Niet goed genoeg gestuurd

Melkveehoudend Nederland heeft met name de laatste maanden niet goed genoeg gestuurd.

Die conclusie kan gerust worden getrokken uit de meest recente gegevens van het Productschap Zuivel (PZ) over de melkaanvoer.

De Nederlandse veehouderij stevent ondanks de Europese verruiming van het quotum in 2008/2009 af op een superheffingsboete van zo’n dertig miljoen euro. Dat zijn toch weer duizenden euro’s onnodige kosten per bedrijf.

Eigenlijk zijn dat ook dubbele kosten, aangezien voor heel veel bedrijven de melkprijs de laatste maanden toch al onder de kostprijs lag. Dat is zeker het geval sinds FrieslandCampina de melkprijs per januari fors verlaagde.

Voor de meeste bedrijven is het te laat om nu nog effectief bij te sturen. Dat had eerder moeten gebeuren. Wel zijn enkele voorzichtige tekenen zichtbaar dat de markt verbetert, maar dat zal voorlopig nog weinig gevolgen hebben voor de boeren.

Een lichte verbetering van de afzet op de zuivelmarkt sijpelt slechts met veel vertraging door in de melkprijzen. Als de verbetering doorzet, zijn de effecten daarvan voor veehoudend Nederland pas merkbaar in het nieuwe quotumjaar.

Agrarisch Dagblad

Of registreer je om te kunnen reageren.