Home

Achtergrond 165 x bekeken

Nederlandse economie krimpt met 0,9 procent

De Nederlandse economie is in het vierde kwartaal van vorig jaar met 0,9 procent gekrompen ten opzichte van het derde kwartaal.

Het is de eerste krimp in ruim vijf jaar en de sterkste sinds de jaren tachtig. Dat meldde het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vrijdag op basis van een eerste raming.

Omdat de cijfers over het tweede en derde kwartaal werden bijgesteld tot een krimp van respectievelijk 0,1 en 0,3 procent verkeert de Nederlandse economie sinds vorig voorjaar officieel in een recessie.

Van een recessie is volgens de officiële definitie sprake als het bruto binnenlands product, de som van alle geproduceerde goederen en diensten, twee kwartalen op rij daalt. Eerder meldde het CBS een nulgroei in zowel het tweede als het derde kwartaal.

Volgens het CBS is de krimp in het vierde kwartaal vooral te wijten aan een lagere export. Daardoor werden met name de industrie en de transportsector getroffen. Ook de horeca produceerde minder doordat consumenten minder uitgaven aan eten en drinken buiten de deur.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.