Home

Achtergrond 545 x bekeken 3 reacties

Nederland niet goed voorbereid op overstroming

Nederland is nog niet goed voorbereid op overstromingsgevaar. Dat is de belangrijkste conclusie uit de landelijke oefening Waterproef vorig jaar november.

Een andere conclusie uit Waterproef is dat er op het gebied van samenwerking tussen de organisaties nog veel verbeterd kan worden. De verschillende organisaties doen nog te veel zelf en overleggen te weinig met anderen.

Om een betere situatie te creeëren wordt in de eindrapportage geadviseerd om iedere twee jaar regionaal en iedere vier jaar landelijk te oefenen. Verder is verbetering gewenst op het vlak van plan- en regievorming en op het vlak van borgen van de bereikte verbeteringen. Verder zou er een toetsingskader moeten komen waarmee vastgesteld kan worden in hoeverre betrokken partijen zijn voorbereid op een grote ramp. Die aanbevelingen zijn neergelegd bij de ministeries van Binnenlandse Zaken en Verkeer en Waterstaat.

Pluspunt van de oefening is dat veel verschillende partijen elkaar hebben leren kennen en elkaar beter weten te vinden in geval van nood of informatiebehoefte.

Waterproef was de grootste oefening ooit op het gebied van overstromingsgevaar, alle organisaties en bestuurders die ook maar iets met rampenbestrijding te maken kunnen hebben deden mee aan de oefening.

Kelly Lubbers

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Veehouder

  Waarop moet nog worden gewacht? DE zondvloed is voorbij. daar zullen de darwinisten vast niet mee eens zijn, vergeten met de stroom mee te badderen.

 • no-profile-image

  spek

  wegen, nieuwbouw wijken en belangrijke industrieen verplicht op hoogten bouwen.
  mij dunk is het in nationaal en europees verband van groot belang droge voeten te houden. niet vanaf 2050 maar vanaf NU! de juridise aspecten vechten ze maar later uit. NA DE ZONDVLOED.

 • no-profile-image

  Herman Galjaard

  WATER - Daar is al heel wat zin en onzin over gesproken. naar mijn inzicht meest onzin. Stukken landbouwgrond dienen onder water gezet te worden omdat er een tekort zou ontstaan aan schoon drinkwater. Een ander verkondigt dat we binnenkort verdrinken in zoet water als gevolg van extreme regenval en smeltwater. Weer een ander verkondigt een stijging van de zeespiegel met vele meters! waardoor heel Nederland dreigt te verwijnen in de golven. Gevaar dreigt er inderdaad via onze rivieren en dat dien je bij de bron aan te pakken en NIET HIER. De kaalslag van bossen in de bergen ten zuiden van ons land dient door de EU aangepakt te worden zodat regen en smeltwater niet in één klap de rivieren af dondert maar wordt opgenomen door de bomen, struiken en mos etc. voordat het in de beken en rivieren verdwijnt. (Kosten veroorzakers zou het eerlijkst zijn maar ok als de EU verplichtte herbeplanting betaalt zou ik er vrede mee hebben) Voor wat betreft de stijging van de zeespiegel het volgende : De aarde bestaat voor 71% uit water (365 miljoen KM2) en voor 29% uit land. ((145 miljoen km2) Als al dit land (incl. Australië, Afrika, Zuid America, Azië) bedekt zou zijn met één meter ijs en dit zou smelten, dan zou er theoretisch gesproken op al dit land 90 cm. water staan. (Het soortelijk gewicht van ijs is minder dan dat van water zodat een ijsklontje in uw glas drijft) Zou dit werkelijk water worden, uitvloeien over alle wateren (en dat doet het natuurlijk!) dan zou het waterpijl wereldwijd gezien als gevolg van landijs, uitgaande van een laag van één meter op ALLE land 28 cm. stijgen. In zee drijvend ijs hoeven we niet mee te tellen want die hoeveelheid ijs heeft de zeespiegel al verhoogd. De totale hoeveelheid water op aarde is stabiel en veranderd niet. Worden we net als in 1999 bang gemaakt met een nieuwe 'Millennium Bug' of maak ik een rekenfout ?
  Als dat zo is verneem ik het graag.

Of registreer je om te kunnen reageren.