Home

Achtergrond 180 x bekeken

Nationaal Park Weerribben breidt uit

Het Nationaal Park De Weerribben wordt uitgebreid met het ernaast gelegen natuurgebied De Wieden.

Het gebied ter grootte van 10.000 hectare wordt een van de grootste nationale parken van Nederland. ”Belangrijkste reden van deze uitbreiding is dat er nu een plan komt voor alle bewoners en gebruikers in dit gebied”, meldde secretaris Hans Schiphorst van het Overlegorgaan van het Nationaal Park Weerribben-Wieden woensdag. Ook komt er meer geld beschikbaar voor het kostbare onderhoud van het laagveenmoeras in de Kop van Overijssel.

Het grootste laagveenmoeras van West-Europa moet onderhouden worden, anders verdwijnen bijzondere en beschermde flora en fauna. ”En dat onderhoud is kostbaar omdat het gebied letterlijk weinig draagkracht heeft. Zware machines zakken door het moeras heen.” Onderhoud aan riet en trilveen gebeurt veelal met de hand. Instandhouding van het natuurgebied kost jaarlijks 6 miljoen euro.
”Uit onderzoek blijkt echter dat het gebied alleen al aan belastinginkomsten jaarlijks 18 miljoen euro oplevert. Bovendien is de hele toeristische en recreatieve sector van de gemeente Steenwijkerland afhankelijk van dit gebied”, aldus Schiphorst.

Het ministerie van LNV heeft 3 miljoen euro beschikbaar gesteld als bijdrage in de kosten voor onderhoud. Maandag, bij de officiële instelling van het Nationaal Park Weerribben-Wieden, maakt de provincie Overijssel haar extra financiële bijdrage bekend.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.