Home

Achtergrond 190 x bekeken

NFO: prijzen voor hardfruit niet onder druk

De grote appel- en perenoogst op het zuidelijk halfrond leidt niet tot prijsdruk op de Europese markt. Dat denkt de Nederlandse Fruitteeltorganisatie (NFO).

Vanwege de sterke euro is het aannemelijk dat landen als Argentinië en Australië hardfruit exporteren naar de Europese markt. Die extra aanvoer zou het marktevenwicht kunnen verstoren, denken telers. Maar volgens Johan van Haarlem, voorzitter van de NFO, zal dat meevallen.

Volgens hem zal het aanbod weliswaar toenemen, maar zal de toenemende Europese consumptie van fruit dat rechttrekken. "Bovendien onderscheiden wij ons in Europa met rassen als Conférence en Elstar." Die worden op het zuidelijk halfrond niet geteeld, weet Van Haarlem. "Daarnaast moet je vaststellen dat de prijzen van hardfruit uit die streken vanwege transport altijd hoger liggen, al zal dat vanwege de lage brandstofprijzen nu minder zijn."

Van Haarlem denkt dat overzeese telers niet zo snel concurreren op prijzen. "Als ik zie dat plukkers in Argentinië staken omdat ze slecht betaald krijgen, dan denk ik dat ze daar al op een minimumprijs zitten", redeneert hij.

Van Haarlem denkt verder dat consumenten eerder voor een product kiezen dat 'dichtbij' is geproduceerd. Volgens De NFO-voorzitter komt de concurrentie niet zozeer van het zuidelijk halfrond maar uit Oost-Europa.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.