Home

Achtergrond 191 x bekeken

Mugabe beëdigt kabinet

De Zimbabwaanse president Robert Mugabe heeft vandaag het nieuwe kabinet beëdigd ondanks de arrestatie van een hoge functionaris van de MDC-partij van premier Morgan Tsvangirai.

De ceremonie in Harare begon daardoor wel enkele uren later dan gepland. In totaal legden 36 ministers de eed af. De onderminsters volgen later. De gearresteerde Roy Bennett van de MDC zou beëdigd worden tot onderminister van Landbouw.

Door de arrestatie verliep de plechtigheid niet vlekkeloos. MDC-ministers weigerden mee te doen met de generale repetitie voor het afleggen van de eed. Volgens hen had Mugabe twee ministers meer aangewezen dan was afgesproken voor de eenheidsregering. Maar Mugabe liet zich niet van de wijs brengen en begon met de ceremonie.

Mugabe benoemde zijn ministers voor de portefeuilles van Defensie, Landbouw en Buitenlandse Zaken. De MDC kreeg Financiën en Gezondheidszaken toebedeeld. De partijen delen het bestuur van het betwiste ministerie van Binnenlandse Zaken, waaronder de politie valt.

Volgens waarnemers is veel nog onduidelijk over de nieuwe regering, in het bijzonder over wat er moet gebeuren als beide leiders het niet eens kunnen worden over een bepaald onderwerp. De nieuwe regering moet onder meer de om zich heen grijpende cholera-epidemie en de torenhoge werkloosheid (90 procent) aanpakken.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.