Home

Achtergrond 179 x bekeken

Monsterproces liquidaties van start

In de gerechtsbunker in Amsterdam-Osdorp begint vandaag het monsterproces rond een reeks moorden in de onderwereld.

Tien mannen en één vrouw staan terecht op verdenking van betrokkenheid bij een of meer van deze liquidaties.

Verspreid over meer dan een jaar heeft de Amsterdamse rechtbank maar liefst 75 zittingsdagen uitgetrokken voor het proces. Het Openbaar Ministerie heeft vijf officieren van justitie op de zaak gezet.

Het onderzoek, dat de verzamelnaam Passage draagt, omvat vijf criminele afrekeningen uit 1993, één uit 2005 en één uit 2006. Ook wordt een aantal verdachten beschuldigd van het voorbereiden van moordaanslagen, grootschalig wapenbezit, witwassen en deelname aan een criminele organisatie.

Een centrale rol is weggelegd voor kroongetuige Giuseppe 'Peter' la S. Zijn verklaringen vormen het hart van het bewijs. De rechtbank zal hem in de eerste fase van het proces ter zitting horen. La S. zit bij die gelegenheid in een speciale, afgeschermde getuigenloge. Justitie verwacht een massale belangstelling van pers en publiek voor het proces. Het aantal plaatsen in de bunker is echter beperkt.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.