Home

Achtergrond 294 x bekeken

Moldavië

Moldavië telt ruim 4 miljoen inwoners en is met 33,843 km2 kleiner dan Nederland. Chisinau, de hoofdstad, heeft 710.000 inwoners. Naast Moldaviërs (65%) bestaat de bevoling uit Oekraïners, Russen, Turken en Bulgaren.

Moldavië ligt ten westen van de Karpaten en wordt in het noorden, oosten en zuiden begrensd door Oekraïne, in het westen door Roemenië. Het is er groen en heuvelachtig en doordat de bodem voor driekwart uit rijke "Zwarte grond" bestaat is het land erg vruchtbaar.

De economie in Moldavië is voornamelijk gebaseerd op de landbouw en verwerkende industrie. Vooral fruit, groenten, wijn en tabak zijn belangrijke sectoren. Door energietekorten na de val van de Sovjet Unie in 1991 ontstond een scherpe productiedaling. Een ambitieus hervormingsbeleid richting een vrije markt en samenwerking met de Wereld bank, IMF en EU hebben ertoe geleid dat de negatieve economische groei de laatste jaren is omgebogen naar positieve groei. Deze groei is voornamelijk te danken aan de industrie, omdat de Moldavische landbouw zich al een aantal jaren in een neerwaartse spiraal bevindt door dalende productie.

NFFM is de nationale federatie van boeren in Moldavië. Deze non-profit ngo is ruim 13 jaar geleden opgericht door boerenorganisaties en coöperaties afkomstig uit 29 regio’s. Anno 2009 heeft NFFM 27000 betalende en zo’n 30000 sympatiserende leden.
Sinds een aantal jaren bestaat er een partnerschap tussen NFFM en werkgroep Internationale Samenwerking Overijssel, een gezamenlijk initiatief van LTO Noord en ZijActief Overijssel

Foto

3 boerinnen

Of registreer je om te kunnen reageren.