Home

Achtergrond 245 x bekeken 5 reacties

Minister onderzoekt meldplicht graafwerk

De lastendruk door de verplichte vermelding van graafwerkzaamheden bij het kadaster wordt misschien verminderd.

Dat antwoordt minister Van der Hoeven (EZ) in Kamervragen over de Wion. De signalen over het melden van graafwerk die haar vanuit de agrarische sector bereiken zijn voor de minister aanleiding voor nader overleg met LTO Nederland, Cumela en de Nederlandse Akkerbouw Verbond (NAV). Binnen enkele weken informeert zij de Kamer per brief over de uitkomsten en de geïnventariseerde knelpunten.

De minister schrijft dat in antwoorden op vragen die Tweede Kamerlid Bas van der Vlies (SGP) in januari jl. stelde. Aanleiding daarvoor was berichtgeving op deze website en in Boerderij. Boeren bleken slecht op de hoogte van de verplichte graafmelding bij het kadaster en schrokken van de hoge kosten daarvan.

LTO

Van der Hoeven erkent dat boeren meer dan anderen door deze maatregel worden getroffen omdat "de werkzaamheden van agrariërs zich vaak uitstrekken over een groot gebied". De minister van Economische Zaken kan geen inschatting geven van het aantal boeren dat met de meldplicht te maken heeft.

LTO Nederland moet wel op de hoogte zijn geweest van de nieuwe wet. Van der Hoeven schrijft dat LTO in 2005 is geïnformeerd over het wetsvoorstel. De minister ontkent dat de belangen van agrariërs in het traject van wetgeving onderbelicht zijn gebleven.

De minister schrijft verder dat het opleggen van sancties bij overtredingen niet in de eerste plaats komt. Voorlopig ligt het accent op voorlichting en communicatie.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  cees

  Het is weer de bekende softe reactie van deze minister: het is geen vlees en het is geen vis. Wij boeren verwachten binnen korte tijd een reactie, die klip en klaar aangeeft, dat hier de normen van een gezond boerenverstand zijn overschreden!

 • no-profile-image

  loonbedrijfzeijerveld bv

  wij moeten voor de boeren de melding doorgeven en komen dan op hoge bedragen uit doordat de maat 500x 500 wordt gebruikt,veel aanvragen per klant.Heeft het ook zin voor de grasland tak deze komen niet dieper dan 10 cm met zode bemesten. Men moet een maat op geven dat als men 30 cm of dieper gaat werken een melding moet aanvragen voor kabel en leidingen, wat nu gebeurt is onvrede en hoge kosten maar wat belangrijker is de kaarten worden met tegenzin aangevraagd en komen in een kast en er wordt niet weer naar omgekeken , de klanten bewerken hun landerijen en de reactie is wij hebben toch al een melding gedaan!
  dit lijd tot onnodige schade`s Er moet een campanje komen bij grondroerders, dus ook boeren dat ze betalen moeten en dat de eerste schade zelf moet worden betaald en niet door een verzekering,b.v de duizend euro dan blijven de meesten wel wakker.
  Vr gr Menno

 • no-profile-image

  ploeger

  Tis ook altijd hetzelfde bij die ambtenaren: we zullen er eens naar kijken, maar voorlopig blijven de regels het zelfde, hier kun je toch niks mee in de praktijk!!!

 • no-profile-image

  fulltime boerin

  Weer zo'n politicus die niet weet wat een boer moet doen op zijn land.
  De natuur laat er groeien wat die wil! En de boer hoeft alleen maar te oogsten, denkt ze.
  Weet die domme doos nog niet wat je moet doen om een mooi product te kunnen oogsten.
  En dan moet je melden wanneer je je land gaat bewerken. Dat doen de boeren als het weer gunstig is. Helaas hebben wij geen glazen bol om in de toekomst te kijken.
  Vanachter een buro is het makkelijk delegeren!!

 • no-profile-image

  Albert

  Als de overheid eerst eens bij de betrokkenen/deskundigen informatie zou inwinnen voor en goed nadenken over regels, dan krijg je ten eerste minder regels en vooral beter doortimmerde regels. Nu is het weer de bekende vaaghazerij. Sancties komen niet op de eerste plaats. Nee we gaan eerst gezelling proefdraaien met de regels en ze dan op misschien op een volkomen onvolspelbare wijze handhaven. Van ondernemers wordt efficientie en professionaliteit verwachten de overheid mag vrijblijvend aanrommelen ten koste van de samenleving.

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.