Home

Achtergrond 227 x bekeken 2 reacties

'Meer ruimte in Natura-gebieden'

Boeren in Natura 2000-gebieden moeten meer mogelijkheden krijgen om hun bedrijf voort te zetten, al dan niet door uitbreiding of verplaatsing.

Dat is de wens van CDA Tweede Kamerleden Henk Jan Ormel en Rikus Jager. Zij spraken gisteren tijdens een bijeenkomst op het erf van melkveehouder Anton Baks in het Achterhoekse Barchem.

Het bedrijf van Baks ligt midden in Natura 2000-gebied Stelkampsveld. Baks mag daar niet uitbreiden en verplaatsingsmogelijkheden zijn er nauwelijks.

Volgens Henk Jan Ormel is het in deze tijd van economische crisis niet verstandig om landbouwgronden om te zetten in natuur. ”We moeten serieus heroverwegen of dit beleid nu verstandig is. We willen dat ondernemers, ook boeren, doorgaan met investeren. Als boeren al zouden willen investeren is die mogelijkheid er niet eens. Bovendien wordt er geld verdiend op landbouwgrond en dat is hard nodig.”

Collega Kamerlid Rikus Jager is het daarmee eens. ”We zullen op korte termijn gaan kijken naar de mogelijkheden binnen de wet. Boeren moeten de mogelijkheid hebben hun bedrijf voort te zetten door uitbreiding op de huidige locatie of verplaatsing naar een ander gebied.” Jager zegde toe dat hij binnen acht weken mogelijke oplossingen aandraagt bij Statenlid Jan Haijtink van de provincie Gelderland.

Hoeveel boeren in Stelkampsveld moeten wijken voor het natuurgebied, is niet duidelijk omdat de begrenzing nog niet goed is aangegeven. Oorspronkelijk was het gebied 2,5 hectare, in 2003 was het 90 hectare en inmiddels is het vastgesteld op 138 hectare. Een kwalijke zaak, vindt Ormel.

Kelly Lubbers

Laatste reacties

  • no-profile-image

    anne

    Deze mannen zitten al jaren in het parlement. lto, nmv, vissers etc hebben ze al deze jaren achter de broek gezeten. verschillende malen ook nog met bussen naar Den Haag. Nog nooit echter hebben ze het hun eigen minister moeilijk gemaakt en een deuk in een pakje boter kunnen trappen. laten we hopen er nu wat verandert. De uitspraak van Jager dat "We zullen op korte termijn gaan kijken naar de mogelijkheden binnen de wet." biedt echter weinig perspectief. Wanneer gaat hij zich nu eens inzetten voor wijziging van de wet !

  • no-profile-image

    gert

    kamrleden worden eindelijk wakker

Of registreer je om te kunnen reageren.