Home

Achtergrond 175 x bekeken

Maximaal 25 jaar cel voor moorden Bosnië-oorlog

Een rechtbank in Bosnië-Herzegovina heeft vandaag vier mannen veroordeeld tot lange celstraffen wegens het verkrachten, martelen en vermoorden van moslimburgers tijdens de burgeroorlog begin jaren negentig.

Mark Radic, brigadecommandant van een Bosnisch-Kroatische militie, kreeg de hoogste straf. Hij verdwijnt 25 jaar achter tralies.
Zijn plaatsvervanger Dragan Sunjic kreeg 21 jaar cel en twee soldaten respectievelijk twintig en veertien jaar. De rechtbank in Sarajevo heeft vastgesteld dat de mannen zich tussen juli 1993 en maart 1994 schuldig hebben gemaakt aan misdaden tegen de menselijkheid. Ze deden dat in twee beruchte kampen in de buurt van de stad Mostar.

De meest prominente verdachten uit de oorlog in Bosnië-Herzegovina worden berecht door het Joegoslavië-Tribunaal in Den Haag. Verdachten van lagere rang moeten zich verantwoorden voor lokale rechtbanken. Dertien jaar na het einde van de oorlog lopen veel verdachten overigens nog vrij rond, met name in de Republika Srpska, het deel van Bosnië waar Serviërs de meerderheid vormen.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.