Home

Achtergrond 184 x bekeken

'Lijst covergisting is te vaag’

Boeren met een covergistingsinstallatie gebruiken soms producten, die niet op de daarvoor bedoelde ‘positieflijst’ staan. LTO wijt de problemen aan de onduidelijkheid van die lijst.

De problemen zijn aan het licht gekomen bij een controleactie onder covergisters, die de Algemene Inspectiedienst (AID) vorig najaar is begonnen. Bij afwijkingen van de positieflijst hebben inspecteurs het uitrijden van het digestaat geblokkeerd. Om toch uit te kunnen rijden, moeten de boeren in kwestie ontheffing krijgen van de provincie; dat is naar verluidt niet in alle gevallen al gelukt.

“De schrik zit er goed in”, zegt Henk Brink, portefeuillehouder duurzame energie bij LTO. De AID heeft volgens hem bij een stuk of tien bedrijven met een covergister een overtreding van de regels vastgesteld. Het zou gaan om het meevergisten van patatsnippers (niet op de lijst), in plaats van aardappelsnippers (wel op de lijst), of om gemalen graan (niet) in plaats van graan (wel). “Al deze boeren hebben naar eer en geweten gehandeld”, aldus Brink.

LTO is bijzonder ongelukkig met de gang van zaken, en heeft inmiddels aan de bel getrokken bij de ministeries van LNV en Vrom. “Er moet snel duidelijkheid komen over wat wel en niet in de vergister mag”, zegt Brink. “Volgens mij zijn de gebruikte producten gewoon veilig.”
Kamerlid Joop Atsma (CDA) heeft vragen over de kwestie gesteld aan LNV-minister Gerda Verburg. Bij de AID was gisteren niemand beschikbaar voor uitleg over de controleactie.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.