Home

Achtergrond 184 x bekeken

Lansingerland laat aardwarmte aan telers

Langsingerland heeft een akkoord met negen telers in de Zuid-Hollandse gemeente over verdeling van aardwarmte.

Daarmee ziet de lokale overheid definitief af van eigen aanspraken op haar grondgebied en zeggen de telers toe overcapaciteit warmte met collegatelers te delen.

Met het vandaag getekende convenant met de telers is voldaan aan de voorwaarde van Lansingerland van 'put-optimalisatie', zegt wethouder economische zaken en glastuinbouw Dick van Vliet. "Er wordt geen warmte verspild door aanvragen her en der te verspreiden. We zijn de eerste gemeente in de Europese Unie die het zo doet."

Ook spreken de telers zich uit overcapaciteit voor redelijke prijzen aan buren te verkopen. Waarborgen hiervoor zijn niet opgenomen in het convenant.

De gemeente deed zelf geen concurrerende aanvraag voor boring, zoals de gemeente Westland wel deed. Deze gebruikt dit als stok achter de deur om een convenant af te dwingen. Van Vliet: "We hebben het wel boven de markt laten hangen. Als er niet vrijwillig een convenant kwam, zouden we het toch kunnen."

In een vroeg stadium van de plannen overwoog de gemeente nog een eigen exploitatie. "Maar dat past niet in de trend dat overheden zich juist terugtrekken uit nutsbedrijven."

Het convenant is ondertekend door LTO Glaskracht. "Binnen LTO liep ook de discussie over hoe aardwarmte verdeeld moest worden. Met dit convenant is dat nog niet helemaal opgelost, maar het is belangrijk voor de beoordeling van de plannen door Economische Zaken." De subsidieregeling MEI is overtekend. Het ministerie selecteert momenteel de beste plannen uit de veelheid aanvragen.

Bij de negen aanvragen zitten overwegend groentetelers, waaronder Themato, maar ook Van den Bosch tomaten. "Die laatste is het meest ver met de aanvraag van de tweede boring." Ook de Ruiter Seeds behoort tot de partijen die het convenant ondertekenen. De bedrijven vormen samen de Warmtekring Langsingerland.

Of registreer je om te kunnen reageren.