Home

Achtergrond 334 x bekeken 35 reacties

LTO: zuivelmarkt moet op eigen kracht herstellen

”De Commissie moet de instrumenten gebruiken die nog beschikbaar zijn om de dalende melkprijs te stoppen”, zegt Siem-jan Schenk van de LTO-vakgroep melkveehouderij.

”Maar uiteindelijk moet de markt op eigen kracht herstellen.” Hij reageert hiermee op de oproep van de Dutch Dairymen Board (DDB) om te werken aan een crisisplan voor de melkveesector.

Binnenkort staat er volgens Schenk sowieso weer een bijeenkomst op de agenda in het kader van de Dialoog melkveehouderij. ”De huidige lage melkprijs zal zeker een punt op de agenda zijn”, vertelt hij. Binnen de groep deelnemers aan de dialoog wordt volgens Schenk al gesproken over de mogelijkheden voor een flexibel vangnet. ”Daar heb je het in dit geval over”, aldus Schenk. Het bevriezen van de quotumuitbreiding met 1 procent volgend melkjaar heeft volgens de voorzitter geen zin.

FrieslandCampina laat weten de brief van de DDB ontvangen te hebben. ”Het voorstel moet nog intern worden besproken”, laat een woordvoerder weten.

”De oproep van de DDB past in het vervolg van de dialoog”, zegt de woordvoerder van de Nederlandse Zuivel Organisatie. De zorg over de inkomens in de melkveehouderij wordt volgens hem door alle zuivelpartners gedeeld. ”Naar aanleiding van de dialoog werden vorig jaar al werkgroepen ingesteld die onderzoek doen naar de mogelijkheid om quotum Europees te verhandelen en mogelijkheden voor een flexibel vangnet. ”Het initiatief van de DDB past hier prima in.”

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Veehouder

  Met siemjan hebben we helemaal geen clubs als wakker dier en natuurmonumenten nodig om de boeren weg te werken.

 • no-profile-image

  boer

  Het zal Siem-Jan allemaal een rot zorg zijn, kijk maar eens naar zijn arrogante houding. Zolang hij zijn geld vanuit oa lto en pvv op zijn bankrekening gestort ziet, zal hij nooit met een oplossing komen. Kom op melkveehouders, jullie willen toch niet zeggen dat hij de juiste voorman is ?? Ik zal mijn kapot schamen in elk geval

 • no-profile-image

  fryske boer

  de uitstraling van siem jan schenk is zeker niet van iemand die opkomt voor zijn achterban die het momenteel gewoon moeilijk heeft als je van mening bent dat de markt zijn werk moet doen moet je op zijn minst proberen om wat te doen aan een herverdeling van marges in de keten gezever over een landbouw die bloeit heeft niemand iets aan als we op deze manier doorgaan gaat de landbouw langzaam dood

 • no-profile-image

  melkveehouder

  In 2006 hadden we ook zulke lage prijzen en was van quotumverruiming geen sprake. Zolang niemand mij dit kan haarfijn kan uitleggen, deel ik onderstaande reacties absoluut niet.
  En boer Cees, ik vind het argument van arrogantie op de man spelen. Tussen zelfverzekerdheid en arrogantie bestaat weinig verschil. Toon aan dat Schenk arrogant is door een goede verklaring te geven voor de lage prijzen in 2006.
  En trouwens, hoever staat het met de Europese varkensquotering om de lage prijzen het hoofd te bieden?

 • no-profile-image

  Benny Wijs

  LTO is er voor de blijvers, zeggen ze zelf.
  Maar ze mogen zich zo langzamerhand wel gaan afvragen of er genoeg blijvers overblijven om nog een volwaardige belangenbehartiger te kunnen zijn.
  SiemJan heeft een goede bijbaan dus die zal wel tot de blijvers behoren.

 • no-profile-image

  Landmand

  De qwotum verruiming heeft in ieder geval het voordeel dat het melkqwotum waardeloos wordt en dus makkkelijker voor jonge boeren, zonder die kostprijs verhogende faktor. interventie geeft allen maar een langere periode met lage prijzen. beter en korte en heftige melkprijs daling dan een langdurige daling

 • no-profile-image

  gert

  nieuw zeeland kan goed concurreren,ze hebben daar geen dure stallen nodigbben

 • no-profile-image

  Boerenverstand

  Het verhaal van Siem-Jan lijkt wel op de aandelen handel waar is de bodem bij de handel.Of hoe ver kan de melkprijs dalen.Boeren zijn nog stil met zo'n verhaal.Een beetje verdeel en heers er bij als saus. En je hebt het gemaakt als belangenbehartiger bij de politiek.Blijkbaar kan dit een melkprijs als in 1950 als of er geen inflatie is geweest.Als er te veel boeren stoppen bij te lage melkprijs net als in rest van de wereld dan kost het de burger erg veel geld. Cola heeft wel een inflatie index door berekend.

 • no-profile-image

  melkveehouder

  Denk je nou echt dat de zlto enige invloed heeft op de melkprijs. Wat stelt nederland nou voor in het wereldwijde krachtenveld dat de melkprijs bepaalt, toch helemaal niets. Laat de zlto zich bezighouden met de randvoorwaarden voor de productie, zodat we de concurrentie aankunnen. Daar kunnen ze wel enige invloed op uitoefenen, en de prijs wordt door de markt bepaald en door niemand anders. Zelfs de DDB heeft hier geen invloed op, of je moet in sprookjes geloven.

 • no-profile-image

  melkveehouder

  Wijze taal. We schieten niet veel als we ons in de luren laten leggen door overheidsbeleid cq uitrookbeleid. Niet prettig om te zeggen, maar mij bekruipt af en toe het gevoel dat onze belangenbehartigers cq baantjesjagers op cruciale momenten slappe knietjes hebben. Neem als laatste voorbeeld maar de meldplicht bij het kadaster. LTO wist ervan volgens de minister. Wie liegt er nou?

 • no-profile-image

  Boer

  Melkveehouder.Ik denk dat de meeste boeren de buik vol hebben van "deskundigen".Deskundigen verliezen niet hun inkomen als ze fout zitten.De enige melkveehouder die op dit moment gek wordt van blijdschap is de ex melkveehouder of de tukker uut Twente die er helemaal klaar voor is om de Nieuw Zeelanders effe onder de zoden te concureren.Gert uit Drente vind ik een heel stuk deskundiger dan Siem Jan en zijn club.Vorig jaar een keer had Gert twee woorden nodig om de zaak nauwkeurig en treffend te omschrijven.Overdaad schaadt.

 • no-profile-image

  melkveehouder

  Met andere woorden: van de LTO hoeven we niks te verwachtten

 • no-profile-image

  Roos

  Even 2% van het quotum af, vliegen de prijzen weer omhoog! Het is simpel hoe een klein tekort zo kan werken. Even na trekken hoeveel de supers over houden! De echte belangenbehartigers voor de sectoren kun je met de ogen dicht aanwijzen. Niets doen is makkelijk en de graaiers kunnen dan hun slag slaan! Ik meen dat wij ook recht hebben om een redelijke boterham!

 • no-profile-image

  Gaatze

  33 cent is nog te weinig, 40 cent moet het minimaal zijn

 • no-profile-image

  milchviehhalter

  Der Milchpreis bei Hochwald Deutschland für den Monat Januar lag bei 26 €cent bei 3.7:3.4

  ich habe mit einem kollegen gesprochen der seine quote bereits im Dez voll gemolken hatte !!! das heisst jan, feb, mar wird übergemolken !!!!!!!!danke du arschloch dank leute wie dir ist der milchpreis endgültig im keller

  für alle 100% milchquote - 95% vollmelken 45 €cent auf der rekening

  zu der diskosion auf Kammer devatteert over kaalslag door lage melkprijs möchte ich folgendes schreiben:

  1) es ist eine katastophe das milchpreise schweinepreise und pluimvee preise so im keller sind
  2) ich glaube nicht das es irgendeinen betrieb gibt egal ob milchvieh schweine oder pluim die nicht versuchen geld zu verdienen damit (betriebseconomie)
  3) sollten wir uns jetzt gegenseitig vorwürfe machen helfen wir nur AH, Aldi, Lidl etc
  4) Egal welcher Landwirt aufgeben muss ist einer zuviel (je weniger wir werden je weniger einfluss haben wir)

  gruss milchviehhalter

 • no-profile-image

  Karel

  Wil de laatste melkveehouder in Nederland de melkrobot uitzetten.
  See you in Russia.

 • no-profile-image

  vos

  Toch is het duidelijk dat siem-jan een grote schijter is, altijd de ander moet .....maar zelf is hij te laf om actie te ondernemen

 • no-profile-image

  Klaas

  Soms krijg ik wel een het idee, dat wij boeren nu worden getest hoever men de prijs kan laten zakken totdat een belangrijk deel de handdoek in de ring gooit. De blijvers mogen dat melken voor een constante lage prijs, zodat ze net het hoofd boven water houden, want melken zullen wij als boeren. Alleen als er wereldwijd voedselschaarste komt zou er verandering kunnen optreden.
  In veel discussies op verschillende websites geven boeren zelf aan, dat ze geen enkele moeite hebben met de lage prijzen, ze redden het nog best.

 • no-profile-image

  gert

  quotumverruiming heeft niets opgelost en bevorderdt alleen maar lagere prijzen

 • no-profile-image

  freek

  Ik mis nu nog de complimenten van boer uit boer richting LTO, ben benieuwd.

 • no-profile-image

  melkveehouder

  Nee hoor, je hebt niks gemist maar ik wou je even prikkelen.
  Ik heb net de veeteelt ingekeken waar enkele zuiveldeskundigen hun mening over de oorzaak van prijsvorming neerzetten. Ik denk dat je mag concluderen dat meerdere factoren de hoogte van de melkprijs bepalen, en niet alleen het aanbod. Het meest interessante van het artikel vind ik de emotionele lading die bij prijsvorming om de hoek komt kijken. Daar zit misschien ook het probleem van de huidige quotering. Als de handel bij voorbaat weet dat er genoeg melk te verhandelen komt, dan zal de prijsvorming enkel negatief beïnvloed worden. Als de quotering wegvalt is het bij lage(re) prijzen nog maar de vraag of er genoeg melk komt. Dit heeft weer een opwaarts effect op de prijzen. Jouw opmerking dat wat jou betreft er geen (varkens)quotum hoeft te komen om de prijzen te ondersteunen kan ik daarom wel begrijpen.

 • no-profile-image

  kieviet

  Jean Paul de gekste

 • no-profile-image

  melkveehouder

  Helemaal mee eens Gert! Vasthouden aan de quotumverruiming betekent alleen maar, slachtoffers maken! En volgens mij vindt LTO dat helemaal niet erg.

 • no-profile-image

  niet zo ver weg

  Misschien dat Gert uit Dr. iets kan doen in een cabaretgroepje, maar zelfs dat betwijfel ik.

 • no-profile-image

  melkveehouder

  Bij ons in de streek zijn het van oorsprong niet allemaal grote bedrijven. Mede doordat LTO aangaf dat de vooruitzichten voor zuivel geweldig waren, hebben veel jonge ondernemers hier op ingespeeld. Er is door menigeen inderdaad flink geïnvesteerd in de hoop boer te kunnen blijven. Oud geld zit er vaak niet, dus is een goede opbrengstprijs nu van groot belang. Om dan te spreken van prutsers zoals tukker aangeeft is dan wel een beetje arrogant te noemen. Het zijn jonge, hardwerkende goede ondernemers die het erg moeilijk zullen krijgen als ik lees dat Siem-Jan gewoon de markt zijn werk wil laten doen met uitbreiding van productie. Hij moet gewoon toegeven dat ze er bij LTO kompleet naast zaten en het roer omgooien nu het nog kan.

 • no-profile-image

  DE TUKKER OET TWENTE

  Dat van prutsers was prikkelend bedoeld niet hatelijk, dat neem ik terug.

 • no-profile-image

  centje

  33 cent ?? Wat zitten jullie hier dan te zeuren !!

 • no-profile-image

  w v/d molen

  kregen we in 2006 een dikke 24 cent in februari straks de toeslag er nog af geen sterk verhaal van melkveehouder schenk werk eens samen met anderen in plaats aan je zelf te denken

 • no-profile-image

  boer

  Klopt melkveehouder, dat ik hem arrogant noem is puur mijn eigen beleveing, de paar keer dat ik hem zag en in intervieuws. Ik vind hem niet sympatiek overkomen. Dit is puur mijn eigen mening en hoe iemand anders er over denkt moet ie zelf weten. Zijn hele houding straalt niets uit en juist nu moet hij toch pleiten voor een hogere melkprijs. Als je nu ervoor kunt zorgen, door bv druk te leggen bij de secondaire sector kan misschien die prijs eer paar cent omhoog. Dit is niet genoeg, ik weet het, maar juist nu moet je als belangenbehartiger stemming maken en laten zien aan de achterban dat je er voor hun bent en niet alleen maar afwachten wat de markt gaat doen. Maar goed het is mijn voorman ook niet en mijn mening is van een buitenstaander. Wat betreft dat EU quota voor varkensvlees, dat hoeft er voor mij niet te komen om de lage prijzen te ondersteunen. Kijk maar naar de melk. Kan me trouwens ook niet inbeelden dat er hiervan sprake zou zijn, maar kan zijn dat ik wat gemist hebt.

 • no-profile-image

  DE TUKKER OET TWENTE

  Knap ver weg is dat toevallig duitsland?
  Of ik nieuw zeeland kapot concureer durf ik niet te zeggen, maar wat de melk prijs betreft is er(nog) geen vuiltje aan de lucht over januarie 33 ct .
  Graag heftige reacties , je hebt boeren en prutsers.

 • no-profile-image

  Leen

  Heeft LTO nog leden dan? Dat zou me verbazen. De laatste plucheplakkers zijn moeilijk weg te branden, wie zal anders de Landbouw vertegenwoordigen?

 • no-profile-image

  gert

  heeft siem -jan nog instrumenten?,ja quotumverruiming

 • no-profile-image

  toonmechy@telfort.nl

  We weten intussen dat de beste remedie tegen hoge prijzen, een hoge prijs is, en dat het dan snel om kan slaan. Deze wijsheid zal ook wel opgaan met lage prijzen, dus herstel is misschien wel dichterbij dan iedereen denkt.

 • no-profile-image

  oostlander

  Jongens jullie gaan de glastelers achterna, zij het dat jullie nog inkomenssteun genieten en weinig energie nodig hebben. Dus kies eieren voor jullie geld en probeer niet allen zoals wij door domme hebzucht en egotripperij nog groter dan gemiddeld te worden. Over een jaar is er nog maar een manier om de prijs te doen stijgen en dat is overtollige produktie vernietigen.

 • no-profile-image

  veehouder

  Daar doet de NMV en DDB zeer goed werk in! Kennis en inzet is belangrijk, daar win je mee. Voor de media een mooi verhaal afsteken koop je weinig. Er moet aan gewerkt worden en de cooperaties in hun hok jagen. Zij moeten naar de boeren luisteren en niet anders om. Ze zijn van en voor de boeren, de boeren zijn niet van de cooperatie. We zitten toch niet in een communistisch land!!!!!!!

Laad alle reacties (31)

Of registreer je om te kunnen reageren.