Home

Achtergrond 246 x bekeken 24 reacties

Kroes moet macht supermarkten aanpakken

Europees Commissaris Neelie Kroes (Concurrentie) moet snel maatregelen nemen tegen machtsconcentraties van supermarkten.

Die betalen boeren maar een schijntje van wat ze aan de consument in rekening brengen. De landbouwcommissie van het Europees Parlement is vandaag akkoord gegaan met een rapport van die strekking van CDA-Europarlementariër Esther de Lange.

Volgens onderzoek moeten bijvoorbeeld varkensboeren soms 4 procent op hun product toeleggen, terwijl de supermarkt de koteletten aan zijn klanten doorverkoopt met een winstmarge van 22 procent, aldus De Lange.

"In de telecomsector is het nu heel gewoon dat gemaakte winsten in verhouding staan met de geleverde diensten'', zegt de Europarlementariër. "Machtsmisbruik wordt via hoge boetes afgestraft. Bij de voedselproductie is ook sprake van machtsmisbruik, maar dat laat Kroes ongemoeid.''

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  willem

  Bij de fussie tussen FF en campina moest er eerst 1 milj. kg melk worden afgestoten en twee goedlopende fabrieken, omdat anders de macht ten opzichte van de consument te groot zou worden, Met andere woorden de consument word altijd de hand boven het hoofd gehouden en de boer heeft niets te vertellen.

 • no-profile-image

  gert

  ook wordt er gestunt met de prijzen over de rug van de boeren

 • no-profile-image

  DE TUKKER OET TWENTE

  Dit is de enige en juiste weg die bewandeld moet worden om daadwerkelijk wat te bereiken niet alleen op korte ,maar vooral voor de lange termijn.En afstand nemen van het geneuzel van DDB/NMV........................

 • no-profile-image

  melkveehouder

  Paul uit Twente is een beetje dom om een belangenbehartiger van domme acties te betichten. De weg was dan misschien niet de juiste, het signaal was wel heel duidelijk!! Gevolg is dat veel mensen hiermee wakker zijn geworden! Nu is duidelijk wat het probleem is en wordt er nagedacht hoe te komen tot een fatsoenlijke opbrengstprijs voor de producent.

 • no-profile-image

  realist

  Het mag natuurlijk niet zo zijn dat de grote supermarkten producten goedkoop buiten Europa inkopen, waar geen voedselveiligheid of global/gap certificaat aan vast zit. Als middelen verboden zijn in een land, dan mag de supermarkt dat ook niet verkopen, dus niet goedkoop invoeren. En de binnenlandse markt verstoren.

 • no-profile-image

  melkveehouder

  de spotmarkt van melk is nu al 15 cent,dit kan het einde zijn van veel van veel melkveehouderijen

 • no-profile-image

  realist

  Het zou wel fijn zijn als de producent ook een eerlijke prijs krijgt, ook in Europa.
  Als producenten genoeg verdienen kunnen ze ook veel meer investeren in milieuzaken, die nu niet de aandacht krijgen, omdat de producent veel te weinig marge heeft.

 • no-profile-image

  arie noordam

  de macht van de supermarkten is een gegeven, die zal alleen maar groter worden.
  het verschil tussen een tekort en overschot is zo dun als een schil maar wel heel belangrijk
  wie moest er zonodig meer gaan melken toen de prijs hoog was?
  je kan natuurlijk ook een ander de schuld geven maar het komt erop neer dat allemaal onze eigen broek moeten ophouden
  gaat dat niet stop dan maar

 • no-profile-image

  NMV-er

  Bedankt voor het compliment Tukker oet Twente dat NMV de enige en juiste weg heeft bewandeld om daadwerkelijk wat te bereiken. De NMV heeft namelijk op 31 mei 2008 Esther de Lange uitgenodigd op haar faire melk dag te Papekop om dit probleem, dat de winst bij anderen dan de boer aan de strijkstok blijft hangen, onder haar aandacht te brengen. Zij heeft toen beloofd hier werk van te maken. Zie www.defairemelk.nl voor een videoverslag. Mag de rest van de lezers beoordelen of ze het nog steeds geneuzel vinden.

 • no-profile-image

  melkveehouder

  Misschien kunnen we de koeien tijdelijk naar de gemeenteparken brengen. Als ik het goed begrepen heb kunnen bedrijven met meer dan 30% omzetdaling hun werknemers half in de ww onderbrengen in afwachting van betere tijden. Misschien dat we onze koeien als werkneemsters mogen betitelen. De strekking van het verhaal lijkt me dezelfde.

 • no-profile-image

  melkveehouder

  Tjong jonge worden ze eindelijk wakker in Brussel, of komen de verkiezingen eraan. Geen woorden maar daden
  Esther de Lange!!!!

 • no-profile-image

  vos

  Neelie zat eerst in de rotterdamse haven te pootje baden, toen aan haagse bluf nu brussels lof. appie heeft nog steed een grote kluis vol om neelie om te kopen.

 • no-profile-image

  Paul

  Ik steun Esther de Lange van harte. Als Neelie Kroes zich net zo hard opsteld tegen de supermarkten als tegen Friesland Campina komt er eindelijk een keer gerechtigheid. Dit is een veel betere manier om een betere melkprijs te ontvangen dan die domme acties van de DDB (als Sieta wat wil laat ze dan de fabriek in Nijkerk kopen en de DDB leden 40 cent betalen. Ik weet wel wie de langste adem heeft).

 • no-profile-image

  Realist

  Als Kroes het niet voor elkaar krijgt kun je niet anders dan melk thuis houden. Maar nu wel allemaal aan meedoen en om beurten. Dit kost niets en het werkt zeer goed! Als je de oorlog wild winnen moet je met je collega mee vechten niet in de steek laten en met de tegenpartij flirten! En commentaar maken op die gene die wel opkomen voor een redelijke prijs. We hopen dat het niet nodig is, maar het is vechten of kapot gaan!

 • no-profile-image

  boer

  Je gaat de supermarkten doodgooien met allerlei voeddingsmiddelen en verwacht ook nog dat je er voor betaald wordt? Hoepel toch op.Zo werkt de wereld helaas niet.Jullie kunnen geen dikke prijs beuren voor iets waar veel te veel van geproduceerd wordt of voor iets waar teveel tegelijk van op de markt gedumpt wordt.De echte macht zit in de mogelijkheid de productie binnen de EU waar nodig in te krimpen en voorraden te mannagen waarbij de winkeliers niet toegestaan wordt producten van buiten de EU met lagere welzijns en veiligheids standaard in te voeren.De enige manier om geld uit het winkelbedrijf te krijgen is door te zorgen dat er geen garantie is dat hun schappen gevuld worden .

 • no-profile-image

  tarweboer

  Boeren weten al jaren dat supermarkten, en toeleveranciers grote marges pakken.
  Nu hoop ik echt dat er wat aan die kartelvorming wordt gedaan.
  Ik had al een beetje het idee dat Kroes betaald werd door de supermarkten, en daardoor niks doet.

 • no-profile-image

  koetje

  Geen slecht idee om hier aandacht aan te schenken,het probleem is dat boeren niet door de supermarkten worden betaald zoals in het artikel staat.

 • no-profile-image

  Patrick

  Waarom word Europa nu wakker????
  Als het kalf verdronken is zal het wel te laat zijn om de put te vullen.
  In meedere landen van Europa rijzen er dezer dagen veel te late initiatieven uit de grond ,, om de plaatselijke economie te spijzigen" meent men.
  Gewoon om fiktieve rust te brengen in Europa noem ik dat.
  In Hongarije waar nergens zoals hier warenhuizen de plak zwaaien vordert men een wet uit vannaf 1 maart dat 80% van de waar van hongaarse makelijk moet zijn. Had vandaag inkopers van supers over de vloer en lachen mij ferm uit als ik hen pols naar : En wat nu??

 • no-profile-image

  realist

  Eindelijk. Hoop dat het lukt.
  Dure winkels over de rug van de producent.

 • no-profile-image

  tarweboer

  Hopen dat het lukt. Supermarkten stunten met goedkoop voedsel. Maar kunnen door luxe artikelen duur te verkopen, toch wel winst maken.

 • no-profile-image

  geen boerin

  Eindelijk een verstandig besluit! Laat haar nu ook eens net zulke hoge boetes opleggen aan de supermarkten zoals ze bij Microsoft heeft gedaan!

 • no-profile-image

  NMV lid

  Goede zaak van Esther de Lange, maar wel hard maken! Keiharde controles erop bij die supermachten. Zij doen boeren uitmelken! Asosiaal!!!

 • no-profile-image

  Karel

  Dat zeg ik, het is gappe al jaaaarenlang.

 • no-profile-image

  akkerbouwer

  Hopelijk wordt dit aangepakt en niet alleen voor melk maar ook voor alle groenten, aardappelen, fruit enz.
  LTO steun Esther de Lange in deze moeilijke maar wel nodige strijd!!!

Laad alle reacties (20)

Of registreer je om te kunnen reageren.