Home

Achtergrond 173 x bekeken

Koenders en Borsato op bezoek bij ex-cocaboeren

Minister Koenders (Ontwikkelingssamenwerking) en War Child ambassadeur Marco Borsato hebben gisteren een project bezocht in de Macarena, een gebied dat tot voor kort volledig werd beheerst door de rebellenbeweging de Farc.

In delen ervan vinden nog gevechten plaats tussen de FARC en het overheidsleger. De reis werd dan ook deels afgelegd in een militaire helikopter met boordschutters.

Voorheen verbouwden vrijwel alle boeren in het gebied coca, de grondstof voor cocaïne. Dat leverde veel geld op, maar ook veel doden, aldus een dorpsbewoner. De Colombiaanse overheid wil boeren er nu toe bewegen om andere gewassen te telen. Daarbij ontvangen zij Nederlandse steun.

Het project is het laaste dat Borsato en Koenders samen bezoeken. Beiden noemen de gezamenlijke reis geslaagd. ”Marco brengt veel kennis en kunde mee, hij is zeer betrokken bij het onderwerp en hij kan dat heel goed overbrengen op het Nederlandse publiekÈ, aldus Koenders.

Koenders ontmoet vandaag de Colombiaanse president Uribe. Uribe geniet veel steun onder de Colombiaanse bevolking omdat hij de veiligheid in het land heeft vergroot. ”Het wordt nu tijd om ook meer nadruk te leggen op de sociale ontwikkeling van het land. Dat ga ik zeker aan de orde stellen”, aldus Koenders.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.