Home

Achtergrond 229 x bekeken

'Klimaatverandering en biodiversiteit grootste problemen'

De negatieve gevolgen van klimaatverandering en de achteruitgang van het aantal planten- en diersoorten (biodiversiteit) zijn de grootste duurzaamheidsproblemen van dit moment.

Deze problemen zijn echter alleen in internationaal verband aan te pakken. Dat concluderen de drie planbureaus CPB, SCP en PBL en het Centraal Bureau voor de Statistiek in de vandaag gepubliceerde Monitor Duurzaam Nederland. Het rapport werd overhandigd aan de ministers Jacqueline Cramer (Vrom) en Bert Koenders (ontwikkelingssamenwerking), die het duurzaamheidsbeleid voor het kabinet coördineren.

De achteruitgang van de biodiversiteit wereldwijd is vooral te wijten aan de landbouw. Het verminderen van de consumptie van (met name rood) vlees draagt bij aan de oplossing van zowel het klimaat- als het biodiversiteitsprobleem, aldus de onderzoekers.

Beide bewindslieden onderschrijven dit, maar vinden dat de overheid niet kan voorschrijven wat mensen moeten eten. Ze hopen dat, door het verband tussen vleesconsumptie en natuur en milieu concreet te leggen, burgers zelf besluiten minder vlees te eten.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.