Home

Achtergrond 394 x bekeken 1 reactie

Kijk naar totaalbeeld bij Wet Milieubeheer

De Wet Milieubeheer moet minder complex. Dat betoogt milieu-ambtenaar Berend Bakker. Het zou net zo moeten werken als de Vamil-regeling, waar een optelsom de doorslag geeft.

Probeer in deze tijd als behandelend ambtenaar van milieuvergunningen van agrarische bedrijven maar eens een goed advies te geven aan boeren. Ik weet daarbij dat deze bereid zijn om naast in levensvatbare bedrijven ook te investeren in duurzame bedrijven. Zou het niet logischer zijn als het ministerie van Vrom aansluiting zoekt bij het beleid van de Rabobank, waarbij duurzaamheid wordt beloond en waarbij wordt gekeken naar het totale milieubeeld van een bedrijf?

Op zich helemaal geen nieuw systeem doordat we in Nederland al wat langer de Vamil-regeling kennen ten behoeve van de nieuwbouw van stallen. In deze regeling kunnen punten bij elkaar worden verzameld die of betrekking hebben op dierenwelzijn of betrekking hebben op de milieuvriendelijkheid van een stal.

Toegegeven, de Wet Milieubeheer is een wet en de Vamil is een regeling we kunnen geen appels met peren vergelijken. Maar over de totstandkoming van de Vamil is slim nagedacht en de regeling voegt iets toe aan het totaalbeeld van een stal en hiermee van het hele bedrijf.

Om een voorbeeld te noemen bij een milieuaanvraag: de ammoniakemissie van een bedrijf neemt toe. De ondernemer stelt hier tegenover om te investeren in energiebesparende maatregelen. Dat voegt uiteindelijk meer toe aan verbetering van het klimaat doordat de uitstoot van CO2 wordt beperkt.

Een milieuvergunning is feitelijk nu al niet meer volledig Raad van State-proof te maken doordat ieder milieugevoelig aspect door allerlei regelgeving zeer complex is gemaakt. Ik houd mijn hart vast voor wat er allemaal nog op ons af gaat komen om het ammoniakprobleem ’op te lossen’. Het geheel kan alleen ingewikkelder worden en zal geen oplossing op de lange termijn bieden.

Met het huidige vergunningenbeleid wordt het milieu echt niet beter beschermd. Tijd dus voor een milieuvergunning op bedrijfsniveau waarbij een optelsom van alle aspecten de doorslag geeft!

Berend Bakker is ambtenaar op de afdeling milieu van de gemeente Barneveld. Hij schrijft dit stuk op persoonlijke titel

Administrator

Eén reactie

  • no-profile-image

    Gerard

    Deze zienswijze van Berend Bakker is op zich als je het op je in laat werken een slim idee waar je een slimme constructie van kunt maken,nedeland wil vooruitstrevend zijn dus laten we hier maar eens werk van maken,is het niet zo dat er ong.medio april hoorzittingen plaats vinden over maatlat duurzame veehouderij,om tema's toe te voegen aan het certificaat M.D.V,het zou een goede zet zijn voor veel bedrijven in deze moelijke tijden.

Of registreer je om te kunnen reageren.