Home

Achtergrond 321 x bekeken 15 reacties

Kadaster verbaasd over ophef kabelwet

Het kadaster, verantwoordelijk voor de uitvoering van de Wet Informatieuitwisseling Ondergrondse Netten (Wion), verbaast zich over de ophef die is ontstaan, nadat in de media duidelijk werd welke negatieve gevolgen deze wet heeft voor de landbouwsector.

"Wij verbazen ons over de ophef. We vinden het jammer. We begrijpen dat dit voor boeren extra werkzaamheden met zich meebrengt. We hebben het afgelopen jaar actief gecommuniceerd hoe wij de wet gaan uitvoeren. Ook met de landbouwsector, via Cumela en LTO." Dit zegt Peter Hoogwerf, directeur GEO van het kadaster, in een interview in Boerderij van deze week.

Grofweg 1 procent van de boeren hebben zich inmiddels gemeld bij het kadaster. Hoogwerf geeft daarom ook een 'dringend' advies: "maak waar mogelijk gebruik van de loonwerker." De directeur zegt dat dit extra kosten met zich meebrengt voor de grondroerder, maar benadrukt dat zij de wet moeten uitvoeren.

Woensdagmiddag 4 februari zit LTO Nederland om tafel met het betrokken ministerie van Economische Zaken. Dan dringt LTO erop aan dat het ministerie de Wion aanpast. EZ wil niet op voorhand zeggen dat boeren zich vóór ondiep grondwerk niet hoeven te melden bij het kadaster. "Regelgeving is regelgeving", vertelt een woordvoerder. Zolang de minister niets verandert, is melden verplicht.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Kimmenaai

  Ze verzinnen van alles om het ons nog moeilijker te maken. Ik snap goed dat ze willen voorkomen dat er schade aan onstaat. Dis is echter niet de juiste manier. Als ze naar elke Agrarier gewoon een plattengrond opsturen met daarin aangegeven waar welke kabel licht. Probleem opgelost. Immers weten ze vaak zelf wel wat waar licht.

 • no-profile-image

  j. r.

  en de overheden en nutsbedrijven maar vragen of ze door onze grond mogen kabels etc te leggen en nu ons terugpakken met betalen voor heel veel papier!

 • no-profile-image

  down under

  Wat ik mis in al deze commotie is: wat als ik niet meld dat ik ga ploegen? Welke sanctie staat er tegenover? Ik weet voor 200% zeker dat er door mijn perceel geen kabels of leidingen lopen dus waarom zou ik er een melding van maken als ik ga ploegen? p.s. Geverink ons onder onsje onder de topic "NMV: ammoniakprobleem is grote kolder" werd niet geaprecieerd (want het is inmiddels verwijderd) maar ik heb je advies opgvolgd en heb mijn ton gedubbelchekt en nog mest kunnen uitrijden ook!

 • no-profile-image

  Ernst

  Die Hoogwerf weet niet waar hij over praat. Schakel de loonwerker in, wat een bull shit! Weer zo'n maatregel in het kader van de zogenaamde administratieve lastenverlichting. Boycotten!

 • no-profile-image

  W Geverink

  Als wij palen slaan of graven en we weten dat er kabels of leidingen lopen dan bellen wij een gratis nummer (Call before you dig). Binnen drie werkdagen komt de eigenaar van de leiding of kabel en zet met vlaggetjes de locatie uit . De gas olie en telefoon maatschappijen zijn maar wat blij dat ze over boerengrond mogen gaan . Omdat ze zich door line locating enorm veel tijd en kosten besparen die kapotte kabels en leidingen met zich mee zouden brengen doen ze het werk uiteraard gratis en voor niets .

 • no-profile-image

  W Geverink

  Down under . Het is mooi dat je nog lekker hebt kunnen blubberen . Goed onderhoud bespaard tijd en trammeland en zorgd voor jarenlang zorgeloos blubber plezier . En met het ammoniak artikel zeg ik maar zo . Het niveau van ons dom lullen lag waarschijnlijk te hoog . Ik heb wel gelachen om eh "je weet wel" . De kabelsituatie daar bij jullie noemen ze hier cash grab (graaien) . Dat hierbij een maffia methode wettelijk wordt gelegaliseerd veranderd daar niets aan .

 • no-profile-image

  gj

  De reactie van Hoogwerf lijkt nergens naar."Laat de loonwerker het werk maar doen"". Denk toch na man!

 • no-profile-image

  boer

  De schade moet hersteld worden maar hoe doe je dat als de eigennaar/huurder geen toesteming geeft. of het niet eens is met de herstelafhandeling? die vooraf oppapier moet staan.

 • no-profile-image

  verstandige boer

  Natuurlijk hoef je niets te melden wanneer je minder dan 25 cm in de grond woelt. Dieper hoef je toch niet? Ik neem aan dat alle kabels dieper dan 50 cm diep liggen. Ik zie geen probleem voor de doorsnee boer.

 • no-profile-image

  weet waar de kabels

  Laat ze maar eens bewijzen dat er kabels lopen door mijn percelen i.p.v. dat ik het eerst moet uitzoeken.

 • no-profile-image

  piet haspel

  Cumela, wat is dat voor club. Oh ja, die houden van regels opstellen zodat haar leden meer werken kunnen uitvoeren om dat boer met de pet denkt: ik wil niet zitten met al die rompslomp.
  Zie het hele mest gebeuren, mede door Cumela wordt het ons zo moeilijk gemaakt om dat alleen de grote loonwerkjongens kunnen voldoen aan de hoge investeringen.
  Dat hele gedoe rond die kabels is belachelijk. Die 1 procent die er aan voldaan hebben tot nog toe zie ik als hielenlikkers. Trouwens kabels horen niet op 50cm, ga nou toch gauw.
  Minimaal 1,2 meter en anders opdonderen met die rotzooi.

 • no-profile-image

  Boer kabel

  Als het kadaster het nu ook voor niks deed zou ik er mischien nog over nadenken maar die moeten betaald worden en de boer mag de rekening betalen voor iets waar hij niets aan heeft.
  Ik boer hier al jaren in de polder en ben nog nooit een kabel tegen gekomen met de ploeg of woelpoot.
  En als er nu een kabel gelegd zal gaan worden zou ik het kadaster adviseren om daarbij aanwezig te zijn en om de 10 meter meten of hij wel diep genoeg gelegd word anders kom hij er gewoon niet te liggen.

 • no-profile-image

  Ton

  Als je diep moet graven is dit anders. Het is al goed geregeld, gewoon een KLIK melding en u krijgt de kaarten thuis. Dit hoort er gewoon bij, kabels e.d. is meestal algemeen belang. Dus zij moeten er zorg voor dragen. Als ze bij partieculeren kabels of leidingen willen leggen moeten ze zorgen dat ze diep genoeg liggen. De overheid moet zelf voor informatie zorgen waar de nutsvoor zieningen liggen. Dit is geen taak van particulieren!! Ze willen minder regels, maar wat is de waarheid, veel meer regels met veel kosten voor het slachtoffer. Dus nooit melden bij grondbewerkingen!!!!

 • no-profile-image

  Teun

  Flikker toch op met die onzinwetten, waar je heeeeeelemaal niks aan hebt.. met boetes van 4000 euro..absurd

 • no-profile-image

  Karel

  Hoe maak je werkgelegenheid en hoe laat je voor onzinnige wetgeving betalen.
  De huizenverkoop stagneert en dat heeft ook gevolgen voor het Kadaster. Komt de Wion net op tijd. Leuke inkomstenbron als compensatie voor de teruglopende onroerend goed transacties.
  Draai de zaken om. De kabel- en leidingbedrijven sturen maar kaarten toe met daarop de objecten ingetekend. Dat kunnen ze zelf maar ook door het uit te besteden aan het Kadaster. Het Kadaster heeft als voordeel dat ze als eerste op de hoogte zijn en daarmee actueel de eigendom status kennen.
  Als democratisch land is het altijd verstandig om de democratische regels goed te hanteren. Inspraak is daarbij zonder meer een groot goed en leidt tot veel betere communicatie met een te verwachten en in te schatten kiezerskeuze in de toekomst. Ook de wetgeving kan dan niet trammelant veroorzaken als bij deze Wion.
  Ook de nieuwe waterschapswet is een voorbeeld van hoe het niet moet. Deze wet heeft nu maar voor altijd financiële gevolgen voor de boeren en tuinders. Het betalen voor infrastructuur en voor de vermindering van de waterschapslasten van de natuurgrond is een regelrechte aanfluiting van wetgeving voor de boeren en tuinders.
  Daarbij zijn de gevolgen van de Wion voor de boeren een lachtertje in vergelijking met de nieuwe waterschapswet.
  Simpelweg kun je de gevolgen van de nieuwe waterschapswet als volgt samen vatten: Elke hectarevermindering voor landbouw ten behoeve van natuur en infrastructuur laat de waterschapslasten op de resterende landbouwgronden stijgen. Uw vijand voegt u dan toe: ik wens u veel natuur en infrastructuur toe.
  Natuur en infrastructuur op buurmans grond zal uw waterschaplasten doen stijgen. Maar u heeft geen cent daarvoor ontvangen. Zou dat kunnen leiden tot bestemmingsplanschade? Ik ben geen jurist, maar .......

Laad alle reacties (11)

Of registreer je om te kunnen reageren.