Home

Achtergrond 242 x bekeken 4 reacties

Italië: superheffing op afbetaling

De circa 8.400 Italiaanse melkveehouders die over de afgelopen jaren gezamenlijk nog 1.671 miljoen euro superheffing moeten betalen, kunnen gebruik maken van een afbetalingsregeling.

Dat blijkt uit het decreet dat landbouwminister Luca Zaia ervoor heeft opgesteld. Wie minder dan 100.000 euro schuld heeft, kan dit uitspreiden over ten hoogste tien jaar. Wie tussen de 100.000 en 300.000 moet betalen, mag er twintig jaar over doen en wie daarboven zit dertig.

Het betreffende bedrag aan EU-superheffing is door de Italiaanse overheid voorgeschoten. In de regeling waarmee quotumoverschrijders het terugbetalen, moet de eerste termijn voor 31 december worden afbetaald. In beginsel wordt 5 tot 6 procent rente geheven, maar Zaia zegt dat dit van geval tot geval wordt bekeken, "omdat niemand aan de bedelstaf moet geraken".

Volgens Zaia, die in Brussel een uitbreiding van 6 procent van het Italiaanse quotum heeft bedongen – die hoger ligt dan de jaarlijkse overschrijding ervan – is het probleem van de Italiaanse superheffing daarmee na "25 jaar van onrechtvaardigheid" eindelijk uit de wereld. Om te voorkomen dat het weer tot een overproductie komt, worden de nieuwe quota niet verhandelbaar en worden sancties op overproductie meer dan verdubbeld.

Niet alle boeren blijken bereid te betalen. Daarbij heerst onvrede onder degenen die hun quota hebben gerespecteerd. "Zo worden zij de regels aan hun laars lappen, bevoordeeld", zegt hun woordvoerder Antonio Piva.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  willem

  25 jaar onrechtvaardigheid ? Dat mafiozie schorrie morrie moet zich net zo goed aan de regels houden als ieder ander Europees land. Ik zie wel aankomen dat de overheid wel weer voor hun zal betalen aan Brussel.

 • no-profile-image

  bioboer

  eigenlijk is het van de zotte. het europees quotum komt niet eens vol, maar toch moet er superheffing betaald worden.onze lobbyisten kunnen beter op een europese verevening inzetten dan op een paar procent verruiming.
  bij een verevening heeft het qoutum geen waarde meer, een melkprijsdaling
  heeft dan ook minder invloed op het saldo omdat de qoutum kosten ook lager
  worden.

 • no-profile-image

  gert

  Ik mag ze wel die italianen , niet te moeilijk doen

 • no-profile-image

  wibe

  6%, kan onze gerda nog wat van leren!

Of registreer je om te kunnen reageren.