Home

Achtergrond 249 x bekeken 1 reactie

Hulpverleners in zorg vaak bedreigd

Bijna 60 procent van de hulpverleners in onder meer de gehandicaptenzorg, de jeugdzorg en de kinderopvang is tijdens zijn werk wel eens bedreigd.

Vier op de vijf is wel eens uitgescholden en ruim een derde heeft te lijden gehad onder fysiek geweld.

Dat zijn enkele resultaten van een online-onderzoek dat de beroepsvereniging van hulpverleners Phorza en het tijdschrift SoziO hebben gehouden. 734 Werknemers in de welzijnssector hebben de enquête op internet ingevuld. Het onderzoek heeft geen wetenschappelijke pretenties, maar biedt volgens de initiatiefnemers wel een beeld van de agressie waarmee hulpverleners worden geconfronteerd.

Veruit de meeste agressie komt van cliënten, maar ook hun familieleden en onbekende bezoekers van de instelling maken zich er schuldig aan.

Vijf op de zes mensen die de enquête invulden, denken over vijf jaar waarschijnlijk nog steeds in de hulpverlening actief te zijn. Meer dan 80 procent zou ondanks alle agressie opnieuw voor een opleiding in de hulpverlening kiezen. 9 procent zou een andere richting inslaan.
De hulpverleners zeggen grote behoefte te hebben aan training en kennis. Het betreft dan niet alleen training in het omgaan met agressie, maar ook voorlichting en informatie over de achtergronden, ziektebeelden van cliënten en mogelijkheden van behandeling.

Administrator

Eén reactie

  • no-profile-image

    gert

    er geldt voor de werknemers hierover een zwijgplicht,dus dit is een topje van de ijsberg

Of registreer je om te kunnen reageren.