Home

Achtergrond 219 x bekeken

Hongaarse zigeuners vormen Roma Garde

In het noordwesten van Hongarije zijn Roma-zigeuners begonnen met het oprichten van een garde om zich te verdedigen tegen ultrarechtse activisten.

Ze vinden dat de autoriteiten hun te weinig bescherming bieden. Dat heeft de regionale Romaleider László Pádár vandaag gezegd. De stap is een reactie op demonstraties van onder meer de extremistische Hongaarse Garde. Die marcheerde zaterdag door het dorp Iván als protest tegen 'Romamisdaad'. Volgens Pádár zal de Roma Garde geen geweld gebruiken.

Ook in andere delen van Hongarije zijn er anti-Romabetogingen. Afgelopen weekeinde kreeg in de stad Miskolc de als anti-Roma ervaren politiechef Albert Pásztor zijn baan terug na demonstraties tegen zijn vertrek. Pásztor werd vrijdag door de regering ontslagen omdat hij had gezegd dat vooral de Roma misdadigers zijn. In november vielen er minstens twee doden in het plaatsje Nagycsécs toen huizen van Roma in brand werden gestoken.

Politici vrezen dat in deze economische crisis spanningen toenemen. De Roma zijn met ruim 800.000 mensen de belangrijkste minderheid in het tien miljoen inwoners tellende Hongarije. Zij worden gezien als de grootste verliezers van de overgang naar een markteconomie sinds de val van het communisme, twintig jaar geleden.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.