Home

Achtergrond 840 x bekeken

Hogere financiele opbrengst bieten

De financiële opbrengst van de vorig jaar geteelde bieten is gemiddeld 2.902 euro per hectare. Dat is 15 procent meer dan de 2.524 euro die een hectare bieten in 2007 heeft opgebracht.

Suiker Unie betaalt over de bieten van vorig jaar € 39,44 per ton. Dat was € 41,31 over de oogst van 2007. Ondanks dat de bietenprijs is gedaald, is de financiële opbrengst gestegen. Gert Sikken, directeur Agrarische Zaken van Suiker Unie noemt daar een aantal oorzaken voor. "We betalen deze campagne voor de surplusbieten hetzelfde als voor quotumbieten. De prijs voor surplusbieten komt daardoor ruim 18 euro per ton hoger uit dan in 2007."

Daarnaast groeiden de bieten goed, stelt Sikken. "De gemiddelde wortelopbrengst is 71,6 ton per hectare. Dat is bijna een record. De suikerproductie per hectare heeft wel een record bereikt."

In de bietenprijs zit een ledentoeslag van 6 euro, gebaseerd op de resultaten van Suiker Unie. In 2007 bedroeg de ledentoeslag € 5,50. Sikken is tevreden over de ledentoeslag. "De overname van CSM-Suiker werpt zijn vruchten af. We hebben een hele goede campagne gedraaid en de verkoopprijzen van onze producten lagen op een redelijk niveau."

De Cosun-leden krijgen op de aandelen die ze vóór 1 januari 2007 hadden, een uitkering van 25 cent per ton quotumbieten. De uitkering komt uit de resultaten van de niet-suiker activiteiten: Aviko (aardappelproducten), Nedalco (alcohol), Sensus (inuline), Unifine Food & Bake Ingredients (ingrediënten) en SVZ (groente- en fruitingrediënten). De uitkering was 6 euro in 2007, vooral dankzij de goede resultaten van Aviko.

Of registreer je om te kunnen reageren.