Home

Achtergrond 299 x bekeken 3 reacties

Handel twijfelt aan belofte export weidelammeren

Veehandelaren vrezen dat de elektronische identificatie en registratie (I&R) de export van weidelammeren (schapen voor het leven) vooralsnog niet mogelijk maakt.

Dat blijkt uit een reactie van Andries Kingma, vice-voorzitter van de NBHV en voorzitter van de veemarkt in Leeuwarden. Kingma neemt als vertegenwoordiger van veehandelaren regelmatig deel aan overleg met het ministerie van LNV en Dienst Regelingen over de introductie van elektronische identificatie en registratie (I&R).

”Het landbouwministerie heeft gemeld dat als de elektronische identificatie en registratie zijn intrede doet, we ook weer schapen voor het leven mogen verzamelen”.

Na recente bijeenkomsten is Kingma er echter niet meer zeker van dat het ministerie zijn belofte betreffende verzamelen van schapen voor het leven bij de invoering van I&R direct toe zal staan.

Kingma: ”Nu gaan alle dieren nog direct naar de slachterijen of worden via een tweede verzamelslag geëxporteerd.” De aanvoer op de Leeuwarder schapenmarkt ligt wekelijks op circa 1.500 dieren. ”Als we mogen verzamelen voor het leven, dan zou onze aanvoer verdubbelen.”

Laatste reacties

 • no-profile-image

  jaap

  waarom weet de heer kingma het niet zeker dat staat er niet bij het lijkt wel dat wij als schapenhouders niets meer te willen hebben en maar moeten doen wat lnv wil je wordt er toch dood ziek van alles wat je niet mag en wel moet het wordt al moeilijker om wat geld aan de schapen over te houden

 • no-profile-image

  schapenboer

  de heer Kingma weet heus wel dat het nog jaren duurt voordat ieder schaap een elektronisch oormerk heeft, er blijft de mogelijkheid om lammeren voor de binnenlandse markt niet van een elektronisch oormerk maar van een ouderwets oormerk te voorzien.
  Zolang dit mogelijk is komt er geen export voor weide lammeren.
  De handel wil graag dat dit ouderwetse knoeisysteem van de gele oorflappen zolang mogelijk in tact blijft.
  Op deze manier kunnen ze veel schapen weiden zonder dat ze de mest hoeven te verantwoorden.
  Boeren die volgens het vervoersbewijs lammeren voor de slacht afleveren en denken dat de lammeren worden geslacht maar in werkelijkheid lopen ze ergens in de wei op zijn naam. Want op de vervoersbewijzen willen de handelaren geen individueel diernummer vermeld zien staan.
  worden deze lammeren bij een boer getraceerd door de AID, dan gaat de AID de nummers traceren en komt zodoende uit bij de boer waar dit schaap is geboren. Deze boer heeft verder geen bewijs dat dit dier is verkocht want dieren voor de slacht worden bij veel boeren niet individueel geregistreerd.
  Hierdoor blijft deze boer tot en met de slacht verantwoordelijk voor het desbetreffende dier.(geld ook voor het antibiotica gebruik en of hormonen).
  De koopman wast zijn handen in onschuld en pakt de winst.
  De boer het werk en de stront en een eventuele boete!!!!

 • no-profile-image

  Boudewijn

  Geen enkele vorm van I&R kan het uitbreken van ziektes voorkomen. Niet bij de schapen niet bij de koeien en ook niet bij de varkens. Dus is het enkel voor de regelneef. Daarom doet de regelneef ook geen toezeggingen voor versoepeling, want dan zijn ze hun werk kwijt.

Of registreer je om te kunnen reageren.