Home

Achtergrond 190 x bekeken

Haagse campagne: Hartaanval? Bel 112

Inwoners van de regio Haaglanden worden vanaf vandaag opgeroepen snel te handelen bij een hartinfarct.

Burgemeester Jozias van Aartsen gaf in het HagaZiekenhuis aan de Leyweg de aftrap voor de campagne 'Hartaanval? Bel 112. De snelste weg naar de beste zorg'.

De campagne komt voort uit een unieke samenwerking tussen de ambulancezorg en het Hartcentrum Den Haag-Delft. Een patiënt met klachten brengt met het bellen van 112 direct een gespecialiseerde reeks van hulpverlening op gang. De patiënt is daardoor binnen 90 minuten al geholpen. Het doel van de campagne is het verlies van medisch kostbare tijd te verminderen. Burgers moeten eerder 112 bellen bij symptomen als heftige pijn op de borst, kramp in de bovenarm(en), overmatig zweten of misselijkheid en duizeligheid.

Uit onderzoek is gebleken dat de helft van de mensen met een acuut hartinfarct niet of te laat 112 belt. "Gemiddeld lopen mensen ongeveer 3 uur rond met klachten. Ze herkennen de symptonen niet, denken dat 112 alleen voor ernstigere zaken is of dat een pijn op de borst niet met een ernstige ziekte te maken heeft'', lichtte interventiecardioloog Matthijs Bax toe. Daardoor sterven onnodig veel mensen of lijden ze vervolgens aan blijvende hartklachten. "Time is muscle, time is hartspier'', benadrukte Bax.

De campagne bestaat uit posters in abri's, folders, advertenties, flyers en een website (hartaanval112.nl).

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.