Home

Achtergrond 239 x bekeken 1 reactie

’Gros kiest tolerant ras tegen bladvlekkenziekte’

”Bladvlekkenziekte gaat niet meer weg”, stelt Henk Groeneveld, technisch adviseur bij agrarisch toeleveringsbedrijf Alliance. Ook dit jaar is het volgens hem wachten tot bladvlekkenziekte weer de kop op steekt.

”Het afgelopen jaar koos 95 procent van onze klanten al voor een tolerant maisras”, zegt hij. Alliance hield gisteren een bijeenkomst voor veehouders in Almkerk af. Een week eerder vond een soortgelijke bijeenkomst plaats in Hapert De opkomst was volgens Alliance overweldigend.

Alliance levert voornamelijk maiszaad aan veehouders in het zuiden en midden van het land. De maistelers in deze regio’s hebben de afgelopen jaren veel met bladvlekkenziekte te maken gehad. Dat de verkoop van tolerante maisrassen zo sterk is toegenomen, verbaasd Groeneveld dan ook niet. ”Echt tolerante rassen kunnen de schimmel, die bladvlekkenziekte veroorzaakt, indammen. Dit soort planten blijft langer tegen de infectie vechten.”

Naast het kiezen van een tolerant ras hebben maistelers meer mogelijkheden om infectie met bladvlekkenziekte te voorkomen. ”Bladvlekkenziekte blijft vaak achter in stro- en stoppelresten op de maispercelen. Het is belangrijk dat deze resten geheel verteren.”

Ploegen is volgens Groeneveld een goede oplossing.
Groeneveld is blij dat PPO en DLV met cijfers voor tolerantie voor Helminthosporium is gekomen. Alleen hadden de normen volgens hem scherper gemogen. ”Als een maisras het cijfer 6 voor tolerantie krijgt, verwacht ik dat het ras ook in een ziek gebied kan overleven.” Dit is volgens Groeneveld niet het geval. Op basis van eigen onderzoek, met Agro-Dyn, Agrowin en Agro-Hendrix UTD, werkt Alliance met een eigen beoordeling. ”We geven de rassen cijfers van 1 tot 4. 1 is onvoldoende, 4 is zeer tolerant.” Groeneveld wil benadrukken dat het werk van PPO en DLV van waarde is.

Eén reactie

  • no-profile-image

    maisliefhebber

    Ben blij dat de maishandel eindelijk duidelijke taal spreekt. En niet alleen voor exclusieve varianten gaat.

Of registreer je om te kunnen reageren.