Home

Achtergrond 167 x bekeken

Goedkopere kleding dempt hogere energierekening

De Nederlandse inflatie is in januari op hetzelfde niveau gebleven als de 1,9 procent die in december op jaarbasis werd gemeten.

Hogere energierekeningen werden deels gedempt door goedkopere kleding. Dat heeft het Centraal Bureau voor de Statistiek donderdag bekendgemaakt.

Gas en elektriciteit waren vorige maand bijna 14 procent duurder dan een jaar eerder. De prijs van kleding lag gemiddeld 4,4 procent lager doordat kledingwinkels meer uitverkoop hielden dan in januari 2008.

Ook een minder forse verhoging van de ziektekostenpremies bood tegenwicht aan de duurdere energie. De premies werden met 5,9 procent opgeschroefd, in januari 2008 gingen de premies ruim 12 procent omhoog.

De Nederlandse inflatie lag in januari hoger dan in de rest van de eurozone. Volgens de Europees geharmoniseerde berekening kwam de inflatie in Nederland op 1,7 procent tegen 1,1 procent in de eurozone.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.