Home

Achtergrond 275 x bekeken

Gesprekken over gebruik tomatentest

Het Wageningse bedrijf NSure praat met telersverenigingen over het ontwikkelen van een houdbaarheidstest.

NSure-directeur Monique Wordragen signaleert interesse bij telers in de test die houdbaarheid van partijen via genetische indicatoren kan voorspellen.

Vorige week maakte het Productschap Tuinbouw (PT) bekend dat een algemene tomatentest voor houdbaarheid niet haalbaar is. Op rassenniveau is wel goed voorspelbaar hoe een partij zich verder in de keten zal houden, zegt Wordragen. "Eigenlijk is de uitkomst erg positief. We kunnen per ras voorspellingen doen, maar moeten ook per ras dan zo’n test ontwikkelen. Dat betekent dat bijvoorbeeld veredelaars de test kunnen gebruiken om mee te leveren met het zaad." Telersverenigingen voelen wel wat voor zo’n constructie.

De ontwikkelingskosten van zo’n houdbaarheidstest bedragen circa 20.000 euro, schat Wordragen. Sinds 2007 doet NSure onderzoek naar een houdbaarheidstest voor tomaten. Het Productschap Tuinbouw stak circa 20.000 euro in de onderzoekskosten. NSure stak eenzelfde bedrag in verder onderzoek toen bleek dat de eerste test niet op alle rassen werkte.

Bij appels blijkt zo’n test voor alle rassen wel te werken. Bij tomaten lukte dat niet. "We hebben wel gevonden dat twee indicatoren voor alle rassen gelijk zijn, maar dat leverde een test op met een betrouwbaarheid van 65 procent. Dat is te weinig."

De gesprekken met telersverenigingen leiden niet op korte termijn tot een marktrijpe test voor tomatenrassen. "Een tomaat in maart gedraagt zich niet als een tomaat in september. Als we de indicatoren hebben, is nog zeker een groeiseizoen nodig om te testen."

NSure focust zich bij de ontwikkeling van houdbaarheidstests vooral op fruit en bloemen en niet op andere glasgroente als paprika of komkommer. Op de Fruit Logistica presenteerde het bedrijf de nieuwe tests voor appels. Voor de techniek bestaat wereldwijde belangstelling. "We gaan in Brazilië tests ontwikkelen voor mangoproducenten."

Of registreer je om te kunnen reageren.