Home

Achtergrond 163 x bekeken

FAO: minder graan dit jaar dan in 2008

Er komt dit jaar minder graan beschikbaar op de wereld dan vorig jaar, toen de wereldproductie van graan een record bereikte.

De wereldvoedselorganisatie FAO schrijft de daling toe aan een krimp van het areaal. Bovendien zitten de weersomstandigheden tegen in een aantal landen.

De FAO heeft vandaag een rapport gepubliceerd over de voedselsituatie op de wereld. Volgens de FAO is het graan in Europa en de VS goed de winter doorgekomen. “Maar de arealen zijn gekrompen omdat telers verwachten minder te verdienen aan het graan. Bovendien zijn de teeltkosten gestegen”, schrijft de FAO in het rapport Crop Prospects and Food Situation.

Droogte

Vooral in de armere landen verwacht de FAO een lagere graanoogst. “Er wordt minder mais verbouwd in Zuid-Afrika. Droogte heeft de tarweproductie in Argentinië gehalveerd en bedreigt de oogst van andere granen. Het droge weer tast ook veel tarwepercelen in Azië zwaar aan. Dat zelfde dreigt te gebeuren in India. Hoe de graansituatie op de langere termijn uitpakt hangt sterk af van de rijstoogst later dit jaar in Azië.”

Dankzij de grote oogst van vorig jaar verwacht de FAO dat de wereldvoorraad aan graan op 30 juni, het einde van dit graanseizoen 2008/2009, zal uitkomen op 496 miljoen ton. “Dat is het hoogste niveau sinds 2002.”

Voedseltekort

Volgens de FAO is er in 32 landen op de wereld nog steeds een tekort aan voedsel. “Ondanks dat de graanprijzen op de wereldmarkt in de tweede helft van 2008 zijn gedaald, blijft het voedsel erg duur in veel ontwikkelingslanden. Daardoor hebben de mensen met de laagste inkomens onvoldoende toegang tot de voedselvoorziening. In de Gazastrook is de voedselsituatie zorgwekkend door het recente conflict met Israël.”

De FAO voorziet dat dit graanseizoen 2008/2009 in totaal 104 miljoen ton graan wereldwijd wordt verwerkt tot bio-ethanol. “Dat is 22 procent méér dan in seizoen 2007/2008. De bio-ethanolproductie vergt 4,6 procent van alle beschikbare graan in de wereld.”

Of registreer je om te kunnen reageren.