Home

Achtergrond 303 x bekeken 2 reacties

Europese voedselvoorziening kan tegen stootje

Mocht er ergens in de wereld een enorme ramp of calamiteit plaatshebben die tot duurzame ontwrichting leidt, dan kan Europa zeker tot 2020 in de eigen voedselvoorziening voor de bevolking voorzien.

Dat hebben wetenschappers van de Wageningen Universiteit uitgezocht voor de overheid. Europa voorziet volgens de wetenschappers grotendeels in de eigen voedselbehoefte en kan dat zeker een jaar of vijftien volhouden. Er zou alleen een tekort aan soja kunnen ontstaan, omdat de EU dat grotendeels uit Zuid-Amerika haalt.

Soja is belangrijk voor het veevoer. Een sojatekort zou de prijs van vlees en zuivel enorm kunnen opdrijven. De wetenschappers adviseren daarom om binnen de EU meer eiwitrijke gewassen als peulvruchten en oliezaden te verbouwen en een voorraad aan eiwithoudend veevoer aan te leggen. Het zou ook verstandig zijn om stukken braakliggend land te reserveren voor het telen van eiwitgewassen in tijden van nood.

Administrator

Laatste reacties

  • no-profile-image

    Danielle

    Zullen we de EHS ook vast reserveren voor het verbouwen van eiwitrijk veevoer? Misschien kan LNV vast weer de ontginningsplannen gaan maken?

  • no-profile-image

    tarweboer

    Dus als er geen soja meer binnenkomt, dan verdient iedere boer in Europa, door normale marktpijzen ?????

Of registreer je om te kunnen reageren.