Home

Achtergrond 187 x bekeken

Europarlement stemt in met verkoopverbod gloeilamp

Het verkoopverbod van gloeilampen gaat door. Een ruime meerderheid van de Europarlementscommissie van milieu heeft vandaag ingestemd met het verbod.

Parlementsleden aarzelden aanvankelijk. Ze hadden de Europese Commissie om meer informatie gevraagd over de milieuvoordelen. PvdA'ster Dorette Corbey is overtuigd van de voordelen. "Er zijn goede alternatieven. Mensen hoeven niet per se de spaarlampen te nemen, maar ook ledlampen. Het bespaart geld en energie.''

De EU verbiedt de verkoop van gloeilampen omdat ze te veel stroom verslinden. Dit jaar verdwijnen als de onzuinigste types peertjes van 100 Watt uit de winkel. Vervolgens wordt de verkoop van minder sterke gloeilampen verboden. In 2012 zouden er helemaal geen gloeilampen meer mogen liggen.

Door over te schakelen op spaarlampen bespaart een gemiddeld gezin 25 tot 50 euro op de jaarlijkse energierekening. Voor heel Europa is dat 5 tot 10 miljard euro per jaar. De overschakeling van gloeilampen op spaarlampen zorgt er voor dat er in heel Europa jaarlijks zo'n 15 miljoen ton minder CO2 wordt uitgestoten.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.