Home

Achtergrond 165 x bekeken

Europarlement: koppel alle windmolens in Noordzee

Alle windmolens in de Noordzee moeten aan elkaar worden gekoppeld om zo voldoende toevoer van groene stroom te verzekeren.

Het Europees Parlement nam vandaag een pleidooi daartoe aan. Het parlement vraagt EU-landen die kerncentrales willen, op te schieten met de investeringen. Samen met andere plannen moet dit de EU minder afhankelijk maken van import van olie en gas.

De EU importeert nu 54 procent van de verbruikte energie. Dat kan zelfs oplopen tot 70 procent in 2030, wanneer er juist een wereldwijd tekort aan olie en gas wordt verwacht.

GroenLinks is blij met het pleidooi voor het supernet voor groene stroom. "Als we alle vraag- en aanbodlocaties van groene energie in de EU met elkaar verbinden en we de productie opschroeven, hebben we geen olie en kolen meer nodig'', aldus Europarlementslid Kathalijne Buitenweg.

PvdA'ster Dorette Corbey vindt het offshore-netwerk hard nodig. "Een groeiend deel van de nieuwe windmolens wordt op zee gebouwd en dan is een betere onderlinge verbinding onmisbaar. Elke windmolen erbij betekent minder zakgeld voor Poetin.''

Dat Europa erg afhankelijk is van Rusland, bleek vorige maand. Rusland hield toen twee weken lang de gaskraan via Oekraïne dicht. Door de gascrisis zaten verscheidene Europese landen in de kou.

GroenLinks, PvdA en SGP zijn niet zo blij dat het Europees Parlement steun geeft aan kerncentrales. SGP'er Bas Belder is ontevreden dat Bulgarije en Slowakije bezig zijn met het opstarten van kerncentrales die waren gesloten op verzoek van de EU. "Dit lijkt niet de beste weg vooruit'', vindt Belder. "Veeleer zou investeren in meer onderlinge verbindingen binnen de EU de afhankelijkheid van import kunnen terugdringen.''

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.