Home

Achtergrond 257 x bekeken 3 reacties

Een heel zure appel

Er komt een liquiditeitstekort in de melkveehouderij. Mede door de kredietcrisis.

Het regent onheilstijdingen in de melkveehouderij. Voorzitter Harm Holman van EDF (European Dairy Farmers) trekt met opgeheven vinger door het land, zijn gehoor voorhoudend dat de kasstroom in de loop van dit jaar zal opdrogen omdat volgens hem de melkprijs nog verder zal dalen. Accountants- en adviesbureaus vallen hem bij. Zo voorspelt PPP-Agro Advies deze week in Boerderij dat op de helft van de melkveebedrijven de komende 6 tot 9 maanden een liquiditeitstekort ontstaat.

Er is dus zwaar weer op komst in de melkveehouderij. De negatieve effecten van een flink fluctuerende melkprijs worden nu pijnlijk zichtbaar. Vooral omdat de prijsdaling extra scherp is vanwege de kredietcrisis. In dat verband blijft het vreemd dat Dirk Duijzer, directeur Food & Agri van de Rabobank, ook vorige week op de dag van LTO Noord in Flevoland weer gezegd heeft dat het effect van de crisis op de agrarische sector relatief gering is. De situatie in de melkveehouderij bewijst het tegendeel.

Dát de melkprijs zou fluctueren, is de afgelopen anderhalf jaar vaak voorspeld. Maar dat de melkprijs nu zo hard onderuit gaat vanwege de kredietcrisis maakt het extra zuur. Het is daarmee ook een bikkelharde les: wapen u tegen periodes dat de melkprijs onder de kostprijs uitkomt. En dan is het interessant eens naar de Verenigde Staten (VS) te kijken. Daar is de melkprijs zo gekelderd dat zelfs een deel van de variabele kosten niet meer gedekt wordt. Boeren slachten er massaal laagproductieve koeien en zijn acuut gestopt met het vervangen en insemineren van koeien.

Wordt het in Nederland ook zo erg? Het is niet te hopen en ook niet waarschijnlijk. Maar er moet de komende tijd door een heel zure appel heen gebeten worden. En daarna, ook al lijkt dat nu even minder relevant? Collega’s in de VS en varkenshouders, die gewend zijn aan prijsfluctuaties, geven alvast een advies: bouw in goede tijden een financiële buffer op.

Foto

Rochus Kingmans

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Veehouder

  Door een enorme stallenbouw is het vragen om moeilijkheden. Hoef geen profeet te zijn om te kunnen voorspellen dat er bij een hoop bedrijven de financiele buffer nogal krap zal wezen

 • no-profile-image

  Boer

  Het is extra zuur omdat nu ineens duidelijk wordt dat de melkveehouderij toch eigenlijk best in een mooie positie zat.Vooral als je kijkt naar het constante gekloot en elende in de varkenshouderij vond ik het wel een sterk staaltje dat de politiek in samenwerking met LTO met hun mooie praatjes zonder veel weerstand de melkveehouderij de zelfde richting op hebben kunnen sturen.

 • no-profile-image

  Han

  De crisis komt goed van pas. Die is nl. de schuld van de lage melkprijs en alles wat ons niet past. Ik heb eens geleerd dat de prijs stijgt als de vraag groter is dan de productie en daalt bij meer product dan vraag. Nu is de productie hoger dan de vraag en klapt de prijs in en roepen we allemaal;"De melkprijs stort in door de crediet crisis." Nooit geweten dat de mensen minder eten nodig hebben tijdens een crisis situatie. Laten we als verstandige mensen eerlijk zijn en zeggen; "Een vrije wereldhandel is voor een gegarandeerde wereld voedsel productie een utopie". De politicus die openlijk toegeeft, dat de WTO op dit terrein een mis greep is geweest, heeft ruggegraad. Het zoeken van excuses en de problemen op andermans bord leggen lost de financiele en even min de voedsel en millieu crisis op. Laten de beleidsmakers lering trekken uit de fouten uit het verleden en die toegeven en herstellen. Excuus Truussen en symptoom bestrijders lossen het (melk) geld probleem niet op. Het huidige melkprijs probleem geeft aan wat andere sectoren nog te wachten staat als ze niet tijdig bijsturen.

Of registreer je om te kunnen reageren.