Home

Achtergrond 151 x bekeken

EU wil vertrouwen in Rusland herstellen

De Europese Unie zoekt het herstel van vertrouwen in Rusland. "We willen meer geloofwaardigheid en voorspelbaarheid'', zei voorzitter Jose Manuel Barroso vandaag in Moskou na gesprekken met de Russische president Dmitri Medvedev en premier Vladimir Poetin.

Barroso en Poetin zeiden beiden een nieuwe gascrisis te willen vermijden. Delen van Europa kwamen in januari in de kou te zitten toen Rusland plots twee weken lang de gaskraan via Oekraïne dichtdraaide.

Barroso haalde ook de mensenrechten in Rusland aan, naar aanleiding van de moord op een kritische journalist en mensenrechtenactivist: "In een volwassen politieke dialoog moeten we dit soort zaken kunnen bespreken. We zullen het niet over alles eens worden, maar wel over zoveel mogelijk zaken''.

Premier Poetin herinnerde Barroso daarop aan de problemen van de Russische minderheid in Baltische EU-landen. Hij vroeg zich ook af waarom de EU alleen Kosovo erkent als nieuw land en geen andere regio's. Hij doelde op twee opstandige regio's in Georgië, die alleen door Rusland erkend worden.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.