Home

Achtergrond 450 x bekeken 7 reacties

Dumpen van zuivel lost niets op

Interventie van boter en melkpoeder is nuttig, maar op langere termijn moet de productie worden aangepast aan de vraag, stellen Gerrit Roos, Hans Geurts en Daniëlle Hirsch.

Eurocommissaris voor landbouw Fischer Boel heeft aangekondigd dat exportsubsidies weer geactiveerd gaan worden. Door een groot melkoverschot op de Europese markt is de melkprijs fors gedaald en dreigt een complete malaise voor Europese melkveehouders. De oorzaak is helder: het aanbod is veel groter dan de vraag. Maar ook boeren in ontwikkelingslanden dreigen door deze maatregel nu de dupe te worden.

In 2008 is het melkquotum nog met 2,5 procent verruimd. Hierdoor is het aanbod gestegen. Tegelijkertijd valt de vraag tegen. Tijdens de 'Health Check' van het Europese landbouwbeleid, november vorig jaar, werd al duidelijk dat er een groot overschot was en de zuivelmarkt verdere productiestijging niet aankan. Organisaties zoals de Nederlandse Melkveehouders Vakbond (NMV) hebben de politiek hier steeds op gewezen. Toch is besloten het quotum de komende jaren verder te verruimen.

Het is zeer zorgwekkend dat nu ten gevolge van exportsubsidies opnieuw overschotten op de wereldmarkt gedumpt gaan worden. De door de EU bepleitte productie-uitbreiding leidt tot problemen, die nu worden afgewenteld op boeren in landen buiten de EU. Europa heeft de mond vol van millenniumdoelen en steun voor de landbouw in ontwikkelingslanden, maar maakt de lokale landbouw op deze manier onmogelijk. Bovendien worden de dieper liggende problemen in het landbouwbeleid zo niet opgelost.

Om op korte termijn het overschot weg te werken, is het nuttig om via een interventie boter en melkpoeder uit de markt te halen. Op de lange termijn is er echter maar één duurzame oplossing en dat is dat de productie aangepast wordt aan de vraag. De EU moet eindelijk voorstellen, zoals van de European Milk Board (EMB) om de melkquotering te verbeteren en te flexibiliseren, serieus nemen. Zulke maatregelen zorgen dat de melkprijs in de EU op kostendekkend niveau komt, waardoor zuivelproducten niet meer op de wereldmarkt gedumpt worden.

Gerrit Roos, voorzitter van stichting Aarde Boer Consument (ABC); Hans Geurts, vice-voorzitter Nederlandse Melkveehouders Vakbond (NMV) en Daniëlle Hirsch, directeur milieuorganisatie Both Ends

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  W geverink

  Jazeker oostlander . Ze willen zeggen klootbaas , heb je nog steets niet door dat de krachtvoer automaat niet werkt ?

 • no-profile-image

  rozebotel

  ik denk dat men gelijk heeft door quotum te verruimen kunnen we melken zonder kosten omdater geen qoutum gekocht/geleasd hoeft te worden, zitten we met een lagere kostprijs, en kunnen we makkelijker bij een lagere melkprijs besluiten om minder melk te produceren(zoals nu)

 • no-profile-image

  oostlander

  En toen werden de boeren heel erg stil, want ineens werd het duidelijk waarom melkkoeien van die grote droevige vragende ogen hebben!!

 • no-profile-image

  kees

  de voedselbanken zijn trouwens bijna leeg

 • no-profile-image

  boer

  Blijkbaar heeft 70% van de melkvee boeren geen behoefte hierop te reageren...

  De kop in het zand steken noem ik het maar.

 • no-profile-image

  Kalf Kees

  Levensverhaal van een kalfje: "Eindelijk daar zie ik dan het levenslicht ! Ik ben een kalfje en wil graag snel kunnen dartelen in de wei en meteen melk drinken aan mama's uiers. Maar wat is dat....??? een meneer die zich boer noemt haalt mij weg bij mijn mama!!! Wat zie ik ook een intens verdriet in de ogen van mijn mama!!!!!!! Ik word een kleine ruimte ingezet, die men 'eenlingbox' noemt, maar eigenlijk gewoon een veredelde kist is. Daar moet ik maar liefst 8 weken in verblijven!!! Maar ik ben een kalfje, een kind dat wil drinken bij zijn mama!! Ik krijg nu van die meneer die zich boer noemt een emmer met poedermelk....bah! Ik verlang naar mijn moeder!! Ik wil mama-melk zuigen aan haar uiers. En mijn mama verlangt naar mij..... Maar in de tussentijd wordt zij "gemolken" door die boerenmeneer. Maar eigenlijk is dat "melken" gewoon een ander woord voor melk stelen!!! En wat gebeurt er nou met die melk zie ik....????? Die wordt gedronken door............................... MENSEN!!! VOLWASSEN mensen nog wel !!!! MIJN mama melk !!!!!!!!!!!! Hallo stelletje dieven !!!!! dat is mijn mamamelk !!!! Voordat ik 3 weken oud ben word ik op transport gezet richting.............de dood..........ik word vermoord...................andere kinderen van mijn moeder hadden iets meer "geluk". Die mochten zowaar zelfs 6 maanden blijven leven.........Maar in die 6 maanden zagen ook zij mama nooit meer...... En mama moest al die tijd maar melk "geven" voor die mensen. Die mensen die al haar melk opdrinken en elke dag weer stelen zij haar melk die bestemd is voor haar kinderen, maar die mama noch haar melk nooit te zien en te drinken krijgen. Mijn arme mama....... als zij straks niet meer op tijd zwanger raakt of minder melk "geeft" wordt ook zij op transport gezet en vermoord....... En dat allemaal alleen maar omdat mensen zonodig melk willen drinken. Melk die zij allen gekregen hebben toen zij baby waren..... Want melk is voor baby's!!! Mama-mensen-melk is voor mensen baby's. En mama-koeien-melk is voor koeienbabys. Koemelk is voor ons kalfjes, maar mensen zijn hele slechte wezens doordat ons allemaal af te nemen, ons direct na de geboorte van onze moeders te scheiden en ons te vermoorden. De levensvreugde die ik had in mijn oogjes toen ik geboren werd, maakte snel plaats voor een gevoel van "was ik maar nooit geboren". Wat kunnen mensen een harteloze wezens zijn...... ==========Kalf Kees

 • no-profile-image

  Boerin

  Als ik het goed begrijp is interventie toch niets anders als dat we al kennen uit de 70er jaren, we maken een boterberg, blazen de poedersilo's vol, en gaan vervolgens weer vrolijk opnieuw een melkquotum invoeren? We gaan dus opnieuw het wiel uitvinden, en los van de NMV en de DDB zegt niemand wat....... Komop, boeren dit willen we toch niet!

Laad alle reacties (3)

Of registreer je om te kunnen reageren.